Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 31/11-1/12 2016. 30 november 1991-2008 var Lundabornas och de autonomas gemensamma seger, inte politikernas!

Världen: Tea Party-politikern Sarah Palin, lindrigt begåvad, uppges vara intressant för rollen som veteranminister i Trumps kalkonregering.(AB).

Sverige: Allt fler låginkomsttagare saknar tak över huvudet. Och trots att antalet hemlösa ökar i hela Sverige så bryter hälften av landets kommuner mot bostadsförsörjningslagen. På Stockholms Stadsmissionens center har besöken ökat med över 50 procent de senaste fem åren. Bland de som söker hjälp hos Stockholms Stadsmission utmärker sig en ny grupp; personer med för låga inkomster för att få hyra en lägenhet. Det kan handla om både barnfamiljer och personer med låga pensioner. (Arbetaren). Statarsamhället är tillbaka om vi inte gör uppror!

Sverige: En bolid (ett större stjärnskott) kom in i atmosfären i kväll och fångades med sitt starka ljussken på foto över hela landet. Ett naturligt och ofarligt fenomen, inget ufo denna gång!

Malmö/Lund: Det nazistiska fackeltåget i Lund är nerlagd sedan 1991 och 2008, efter en 135 års antinazistiskt kamp från det radikala Lunds befolkning. Lunds Kommun försöker nu ta äran åt sig av att 30 november är normaliserat med ett eget fackeltåg. Ett monumentalt hyckleri. Men det var absolut inte Kommunen, absolut inte Kyrkan, absolut inte Polisen och definitivt inte Säpo som avslutade nazisttraditonen. Det var Lunds radikala antirasistiska befolkning och inga andra – under kommunens fördömanden och polisens batonger! Glöm aldrig det. Och glöm inte heller, vilket är det viktigaste, att antifascistiskt motstånd lönar sig i längden. Vi har rätt att vara stolta över denna märkesdag men politiker, präster och IM kan dra något gammalt över sig.

Ergo: 30 november är numera lundabornas stolta antirasistiska märkesdag i Lund, inte IM:s, politikernas, polisens  eller kommunens. Inga nazister på våra gator!


30_nov_lund_1991

3000-5000 antirasistiska lundabor hindrar med sina kroppar i en fredlig och beslutsam blockad det nazistiska fackeltåget i Lund 30/11 1991.

***

Vidare läsning: Betydelsen av 30 november. https://anarchyisorder.wordpress.com/2011/06/23/betydelsen-av-30-november/

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 1 december, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: