Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 29/11 2016. Lundin Oil kan åtalas.

Världen: Om inte borgarpressen sagt en massa dumheter om Fidel hade jag blivit förvånad så det kan man bortse från. Ingen revolution har varit så konstant hotad av utländsk kontrarevolution som den cubanska. En allvarligare fråga är var Cubas anarkiströrelse – Latinamerikas största på sin tid – tog vägen efter 1959. Den är spårlöst försvunnen, trots att en mängd veteraner från Spanska inbördeskriget emigrerade till Cuba och blev gerillainstruktörer där. Sam Dolgoff har skrivit om detta  (The Cuban Revolution: A Critical Perspective, 1974) men frågan är inte löst. Man får bara hoppas att Cubas folk får behålla sin socialism och kan utveckla den i frihetlig riktning, och att det orättvisa handelsembargot försvinner till förmån för en högre levnadsstandard. Yankee-imperialismen är inte ett alternativ för Cuba särskilt nu efter grobianen Donald Trumps tvivelaktiga valseger.

Sverige: Lundin Oil, Carl Bildts gamla bolag, har delgivits misstanke om folkrättsbrott i Sudan 1997-2003. Omkring 12 000 människor ska ha dödats och 160 000 personer tvingats på flykt från ”block 5A”, det område där Lundin utvinner olja (AB).

Malmö/Lund: Hanna Gunnarsson (v) är åtalad för sin åsikt att SD:s reklam bör rivas ner. Åklagaren yrkade på böter, tingsrätten meddelar dom om två veckor. Detta är ett bra exempel på hur yttrandefriheten nu beskärs till vänster. Rasistisk reklam hör inte hemma i det offentliga rummet och den åsikten ska premieras, inte bestraffas. I detta fall är det SD och inte Gunnarsson som uppviglat.

Malmö/Lund: Lunds Ungdomsting har visat sig vara skendemokratiskt (vilket jag ofta skrivit om) och därför har Lunds Ungdomsråd bildats, som en självorganisering för att ge unga mer makt i kommunen, skriver Hugo Holmberg och Inyana Tayeh i SDS.

Konsten: Louis Comfort Tiffany (1848-1933). Amerikansk glaskonstnär. Han är känd för sina glasmålningar, för prydnadsföremål och för en särskild teknik där metalloxider blandas i glasmassan och resultatet blir en iridiserande glans, s.k. Favrile-glas.

 


tiffany

Courtesy Louis Comfort Tiffany.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 29 november, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: