Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 18-19/11 2016. Gryningspyromanen.

Världen: Tidskriften Nature Medicin konstaterar efter en italiensk undersökning att lagrad ost är bra för hälsan. Goda nyheter för alla ostälskare. Mer om detta längre fram.


ost


Sverige: Gryningspyromanens motiv: hämnden är ljuv. Den s.k. gryningspyromanen Ulf Borgström som numera är 53 och som själv säger sig ha anlagt 200 bränder sedan 1993 och dömts för tre av dem, intervjuas av VLT efter sin frigivning från det åttaåriga fängelsestraffet. ” – Jag ville ställa till ett jävla liv. Jag hade ingenstans att bo, polisen trakasserade mig, frivården jävlades och socialen jävlades. Dom tog ifrån mig allt, sen kastade dom ut mig. Dom stod och skrattade åt mig. Det som händer då är att jag säger ifrån. Att folk blev rädda gav handlingarna mer effekt”. Och han tillägger: ”Jag vill bara leva mitt eget liv som alla andra”. (VLT).

Men det fick han inte. Många i den situationen hade fogat sig, men Borgström slog tillbaka. Man kan kanske beskriva honom som mycket intelligent med lika kort stubin och envis som synden. Han hade en fruktansvärd uppväxt och blev ständigt sviken av de vuxna, de sociala myndigheterna och det övriga samhället. Han misshandlades av polisen redan som 13-åring. Under sin långa brottskarriär skadade han ingen människa, bara byggnader, men hela Skåne gick i skräck för nya bränder och tyvärr gick också några historiska byggnadsverk åt. Hans omgivning borde kanske rannsaka sig själva om de inte redan gjort det, det här måste vara  ett klassiskt exempel på hur man skapar en brottsling. Man kan inte behandla människor hur som helst och tro att inget händer. Det är inte omöjligt att han har rätt när han säger att ”dom förtjänade det”. Men man hoppas att han får frid i sin själ och kan börja om på nytt med sitt liv, på en annan ort än Ystad denna gång.

Vidare läsning: Monica Walldén/David Widlund: Gryningspyromanen. En berättelse om hämnd. Hol Förlag 2016. Boken har fått omdömen som ”En mycket intressant och välskriven berättelse”.

Malmö/Lund: På tal om att ost är nyttigt – gör ett besök på Bengtssons Ost i Lund som grundades 1951 av Inga och Thure Bengtson! Verksamheten började med butiken på Klostergatan 9 i Lund, idag finns butiken på samma gata nr 10 och sen en tid även i Malmö. Allteftersom åren gick så expanderade man med eget mejeri i Danmark som främst tillverkade Camenbert och Brie. Kyldisken är 11 meter lång och utbudet är fantastiskt. Själv är jag mest förtjust i starka, saltade, saftiga och långlagrade ostar, Limburger, Rockford, Stilton, holländsk ost med hål i, dansk ost i synnerhet och alla sorters mögelost. Ju äldre dess bättre! Svenska ”ostar” däremot är alltid lika smaklösa – svenskarna är ju mellanmjölkens folk. Men strunta i snabbköpets plastostar och gå till Ostabengtsson istället. Satisfaction garantee.

Konsten: Anders Zorn.


zorn-river-under-old-stone-bridge

Courtesy Anders Zorn: Floden under den gamla stenbron. En ovanligt experimentell och/eller oavslutad målning, i amerikansk ägo.

***

4 comments on “Krönika 18-19/11 2016. Gryningspyromanen.

 1. laiza
  18 november, 2016

  Gilla

  • Konst & Politik
   19 november, 2016

   Hahaha…ja, Nina for President! Jag lägger upp den i nästa krönika. Tack!

   Gilla

 2. Pingback: OSTSVENSKEN | SLASKEN

  • Konst & Politik
   7 augusti, 2017

   Ja Klas, skrapar man på en anarkist så hittar man en – anarkist, åtminstone i mitt fall. Jag har egentligen inga åsikter om nationalkaraktärer alls (det är ett kåseri det här) utan om ost!Vad är väl en Herrgårdsost mot en Stilton? Ingenting i min smak…

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 18 november, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: