Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 17/11 2016. Vad är en skulptur?

Världen: Hillary har fått över en miljon fler röster än motkandidaten när röstsammanräkningen nu avslutas. Hon missgynnades av det odemokratiska elektorssystemet.

Sverige: Höga Kustens natur i Ångermanland har blivit utsedd till Sveriges vackraste. Det stämmer på sitt sätt, men för mig personligen kommer Haväng på Österlen först.

Malmö/Lund: Trädfällning. Robiniorna på båda sidorna av S:t Laurentiigatan, pelarekarna framför Allhelgonakyrkan och askallén mellan lasarettsinfarten och Baravägen avverkas efter nyår, skriver Hjördis Kristensson m.fl. i ett inlägg om spårvägen i SDS. Det är inte färre uppväxta träd Lund behöver utan fler, men politikernas spårväg tar ingen hänsyn till sådana bagateller.

Konsten: Vad är en skulptur? Naum Gabo föreslog en gång denna definition på skulpturen:

”I. Den består av konkret och formbundet material. II Den är avsiktligt uppbyggt av människohand i tre rumsdimensioner. III. Den är skapad endast för detta syfte, för att synliggöra de känslor konstnären önskar att kommunicera till andra.”

Av någon anledning har konstvärlden fortsatt att låta sin sol nådigt skina över denna konstart, trots att skulpturen inte är ett postmodernt, konceptuellt koncept utan en ytterst materiell konstform, ibland figurativ. Varför det är så vet ingen (det hade lika gärna kunnat gälla det numera så mobbade måleriet) men det är tur för publiken. Nedan den lika gigantiska som lågmälda ”Anna” av  Jaume Plensa i skulpturparken på Tjörn.


anna

Courtesy Jaume Plensa: Anna. Pilane, Tjörn.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 16 november, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: