Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 14/11 2016. Catwoman till attack!

Världen: Assange förhörs äntligen. Efter flera års långbänk kunde ett förhör med Julian Assange slutligen inledas på Ecuadors ambassad i London på måndagen. Enligt Wikileaksgrundarens advokat Per E Samuelsson är tanken nu att förhören ska pågå i tre dagar (dn.se).

Världen: USA:s nye president, om man nu kan kalla honom så, tänker utvisa 3 miljoner invandrare, de flesta mexikaner, och bygga den omtalade muren. Minns när Ronald Reagan i ett tal i Västberlin i slutet av 1980-talet sa till den dåvarande ryske statschefen: ”Mr Gorbatjov, tear down that wall!” Berlinmuren revs men nya murar byggdes i stället varav den israeliska mot Palestina är den mest brutala. Nu kommer det en till – som ska avgränsa USA, med de områden man en gång stulit, från Mexiko.

En våg av hot och trakasserier mot minoriteter väller just nu över USA, inspirerade av valresultatet. Protesterna mot ”presidenten” är nu inne på femte dagen i flera amerikanska städer, som Washington DC, New York och San Francisco, rapporterar CNN.

Malmö/Lund: Jazzmusikern, författaren och poeten Jacques Werup har avlidit, skriver DN. Han blev 71 år gammal och fick sitt genombrott med romanen ”Casanovas senare resor” 1979. Jason ”Timbuktu” Diakité skriver på Instagram:”Du var en stor inspiration, en ordkonstnär och den första att uppmana mig att skriva en bok. Du var en mentor och en kärleksfull guide. Vi är så många som kommer att sakna dig. Vila i frid käre påg.”

Den bok av Werup jag gillar bäst är den mycket roliga ”Hemstaden” om Malmö och den typiskt malmöitiska attityden att inte låta sig imponeras. Den läste han också i radio som sommarprogram vill jag minnas. Bland anekdoterna finns den om den vackra malmökvinnan han spanat in på en restaurang och lyckats få ögonkontakt med. Hon utbrister på bredaste skånska: ”Har du äidit glo’soppa, eller?”. Eller den malmöitiska upptäcktresande i djungeln som blir anfallen av kannibaler. ”Sickna fubbickar!” När USA landade på månen kommenterade Malmö ”Ah, vadå”.

Konsten: Herr Nilsson, gatukonst i Stockholm. Catwoman till attack!


dump

Courtesy Herr Nilsson.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 14 november, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: