Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 10/11:3 2016. Kristallnatt och Trumprotester.

Världen: Tiotusentals demonstranter samlades på onsdagskvällen i New York för att protestera mot Donald Trump, skriver NBC News. Även på flera andra håll i USA hölls manifestationer mot landets nyvalda president. Demokraternas väljare rasar nu också mot partiledningen som lyfte fram Hillary framför Bernie Sanders som motkandidat till Trump. Kritikerna har stöd i opinionsmätningar från i våras, när Sanders fortfarande var med i matchen. När han då ställdes mot republikanernas Donald Trump visade mätningarna att han skulle besegra fastighetsmagnaten med dubbelt så stor marginal som Hillary Clinton. Sanders hade vunnit och USA hade fått demokratisk socialism istället för extrem högerpopulism med fascistiska inslag. Världen hade sett annorlunda ut.

Kräv nyval, alla civiliserade amerikaner!!

spencer-platt

Tiotusentals demonstranter mot Trump i N.Y. Bild Courtesy Spencer Platt.


Sverige: ”Han har visat att han klarar det här” säger Åkesson uppskattande om Trump (Expressen) och yrar om ”etablissemanget” – som han numera själv tillhör. Lika barn leka bäst. Reinfeldt har också en förstående syn på denna korkade populism. Otroligt.

Malmö/Lund: Den 9 november 1938 ägde Kristallnatten rum i Tyskland – en natt av våld mot judar som organiserades av Hitlers nazister som en del i Novemberprogromerna 7-14/11. I och med Kristallnatten påbörjade nazisterna den väg som ledde till kriget och dödslägren. 400 judar lynchades och 30 000 fördes utan särskild anledning till koncentrationsläger. 267 synagogor brändes och 7 500 butiker vandaliserades. Manifestationer som vill påminna om detta brott har sedan dess förekommit årligen över hela världen. Så också i Sverige, men på senare tid har manifestationernas politiska (eller opolitiska) innehåll blivit föremål för diskussion.

Under många år har minnet av Kristallnatten använts av vänstergrupper i Malmö på ett sätt som relativiserat och suddat ut den specifikt judiska erfarenheten” skriver Judiska församlingen i Malmö (SDS).Detta är både oriktigt och ohistoriskt. Våldsam förföljelse på grund av etnicitet är en erfarenhet som delas också av andra än judar i vår tid. Av muslimer, av palestinier, av romer och av svarta för att ta några exempel. De första offren för nazismen var handikappade, utvecklingsstörda och andra med vad som numera kallas funktionshinder. Nynazismen i vår tid slår också mot bredare grupper än judar: invandrare, muslimer, vänstermänniskor, homosexuella, kvinnor och fackliga antirasister. Skulle detta vara relativisering så delas säkert inte den åsikten av de förföljda själva.

Med detta sagt är Kristallnatten och dess fortsättning Förintelsen alldeles klart en exceptionell judisk erfarenhet och ett exceptionellt brott mot mänskligheten som finns i alla civiliserade människors medvetande. Men varför utesluta de som solidariserar sig med denna erfarenhet? Den handlar inte bara om tysk historisk antisemitism på 30-talet utan också om det aktuella politiska landskapet, och så måste det vara för att en upprepning ska kunna förhindras. Och därmed handlar det oundvikligen också om Israels ockupationspolitik. Hur ställer sig Judiska församlingen i Palestinafrågan? Judiska Församlingen antyder att judar i diasporan stöder Israels politik men detta stämmer dåligt och inte ens inne i själva landet Israel sluter alla upp.

Numera är det alltså två olika Kristallnattsmanifestationer, men man kan ju också säga att ju fler det blir desto bättre. ”Självklart gör vi manifestationen till minne av Kristallnatten 9/11 1938 men vi ska ju också lära av historien. Det är svårt att prata om detta och inte prata om nutiden, och det gjorde ju även talarna på Stortorget” säger Hanna Gedin (v) för demonstrationen på Möllevångstorget till Sydsvenskan.

Konsten: Det har blivit mycket tecknade serier på sistone och det verkar som ni uppskattar det. Ni fick bara ett smakprov förut men klickar ni på  den nedanstående länken här kommer den litet längre versionen av det som är relevant. Robert Crumb pekar ut Donald Trump i HUP #3, 1989, klarsynt och förutseende, långt innan han blev tycoonpresident.

robert-crumb-takes-on-donald-trump-in-huprobert-crumb-takes-on-donald-trump-in-hup . Courtesy R.Crumb.

vinjett2

 

2 kommentarer på “Krönika 10/11:3 2016. Kristallnatt och Trumprotester.

  1. Pingback: Krönika 10/11:3 2016. Kristallnatt och Trumprotester. — Konst & Politik – JEANETTEGUSTAFSSON KONST&NÄRINGSLIVSPOLITIK

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: