Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 9-10/11 2016. Under IQ-fria villkor: Same shit, different assholes.

Världen: President ”valet” : Slutresultatet kommer senast 05.00 svensk tid på onsdag. Same shit different assholes. Jag kommer att beklaga mig över valet här så fort jag vet något. Om inte Den Trumpne eller Killary redan råkat trycka på någon röd nuke’em-knapp.


valtoa


Sverige: Taktik och strategi. Fr.o.m. 12 november t.o.m. 30 november ska vi hålla Stockholm respektive Lund nazistfritt – tycker ni inte det är en blygsam begäran? Sen kan vi utöka de nazifria perioderna och zonerna successivt och planmässigt tills de omfattar hela riket och hela året. Är ni med på det gott folk? Bra. Då kör vi!

Malmö/Lund: Mensa är en förening för människor med hög intelligenskvot (IQ). Av deras medlemmar är lundaborna procentuellt flest i Sverige och går alltså före storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Javisst kommer ljuset från Lund i denna belysning. Varde ljus!

Jag hade nog själv kvalat in men nej, jag är klart skeptisk till detta elitistiska sätt att poängsätta människor med IQ-test. IQ-test mäter en enda sak: förmågan att klara ett IQ-test. Det mäter inte intelligens, och framförallt inte de totala själsförmögenheterna, visdom, personlighetsdjupet eller några icke-intellektuella eller känslomässiga förmågor, varav det finns ett otal livsviktiga. Utvecklingsstörda personer kan t.ex. vara mer empatiska än normalbegåvade för att ta ett exempel. Det tar heller inte hänsyn till klass, kön, funktion eller några andra variabler öht. Vilket i sin tur gett upphov till den rasistiska faktoiden om olika etniska gruppers högre eller lägre ”intelligens”. En annan faktoid är att skicklighet i schack är ett tecken på hög intelligens – det är på sin höjd ett tecken på intresse för och träning i schack. Att läsa böcker håller hjärnan igång och motverkar antagligen åldersförändringar där men har heller inget med detta att göra; däremot är det ett oöverträffat sätt att bli allmänbildad, vidsynt och insiktsfull.

Läs C-G Ljungmans klassiker ”Myten om intelligensen” så blir du klokare  🙂  !

Konsten: Pontus Kyander, min värderade kollega och f.d. kurskamrat, ställer den inte helt opretentiösa men ovanligt seglivade frågan: ”Vad är konst?” i SDS den 9/11 : http://www.sydsvenskan.se/2016-11-08/vad-ar-konst  Detta avhandlar han med exakt 227 ord. Jag kan fatta mig ännu kortare. Precis som undertecknad fick Pontus först lära sig ”att endast tullverket vet vad som är konst” av professor O.L., men senare det cirkulära beviset att ”konst är vad konstvärlden ser som konst” (Dickie, Vilks m.fl.) Man har nu slutat att tala om konst och okonst, vilket gör att även icke-artefakter, Bjarne Melgaard, förfalskningar, rondellhundar med mellanösternutseende och liknande practical jokes räknas – om Konstvärldens Kyrka så vill. Men för att återknyta till professorn igen: ”Allt kan vara konst – men allt kan inte förbli konst” (och på det några väl valda citat av Wittgensteins likhetsteori och språkspel).  Rackhams rakkniv vann.

Nå. Nu tror jag inte att frågan är löst, bara bestämd uppifrån.. Och det är en viss skillnad, som exempelvis de övriga teologerna redan insett såhär många århundraden  efter Kopernikus.


marcel_duchamp

Mera sanitetsporslin. Det klurigt-kryptiska geniet Marcel Duchamp – som kallade sig ”anartist” (Här: R. Mutt) ställde till det redan 1917 och antagligen för överskådlig framtid. Det var fräscht bara i några månader men än kan Konstvärlden omöjligen komma på någon ny konsensus.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: