Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 7-8/11 2016. Adelante!

Världen:Söndag 6 november hölls val i Nicaragua. Sittande vänsterpresidenten Daniel Ortega och regeringspartiet FSLN, Sandinisterna, är i stark ledning. En viktig förklaring till det är att man lyckats förbättra folkets levnadsförhållanden”, skriver Proletären. Ja, det går framåt för både Nicaragua och Cuba och i Colombia vann FARC. Hoppas, hoppas, hoppas att det också löser sig för Venezuela. Dom har haft maximal otur med torkan, det sänkta oljepriset, fascisterna och inte minst Chavez död som Maduro inte alls lyckats kompensera för. De fattiga i alla länder, inklusive USA, är värda en dräglig levnadsstandard och bara socialismen kan ge dem det. Vi saknar dig, Chavez! Adelante!

Sverige: De vill ”rensa Europa från muslimer” och ”skjuta flyktingar vid gränsen”. Så uttrycker sig extremistpolitikerna som stod på gästlistan till SD-galan, skriver ETC. Hur var det nu med den storstilade ”nolltoleransen mot rasism”? Är det såhär den ser ut i handling? Ja, givetvis. Den kampanjen riktar sig inte inåt utan bara utåt till de lättlurade väljarna. Nej, ”det är samma fascister här som där”, som vi kulturmarxister brukar säga. Frankfurtskolan ringde och ville komma tillbaka. Adelante!

På tal om Nobel, priset och festen. Det har gjorts många försök att kapitalisera på deras goda rykte; bäst lyckades Riksbanken med det kvasivetenskapliga ”Ekonomipriset” som dom själv betalar ut åt idel nyliberaler. Medan det helt seriösa ”Right Livelihood Award” inte får vistas i lokalerna. Dåligt. Men man har åtminstone hållit SD borta från festen, alltid något! Fredsprisen  till folkmördaren Kissinger, rasisten de Klerk, sionisten Begin, drönarkungen Obama  m.fl. krigsgalningar har förstört Nobels respektabilitet ordentligt. Så Dylan blir nog ett lyft för den stackars Nobelkommittén!

Malmö/Lund: Det verkar som om Lund anser sig ha fått upprättelse när det visar sig att de har landets 16:e bästa skola istället för det tidigare beskedet en 21:e plats. En klen tröst kanske men ändå. Det finns andra värden här i livet än betyg men i det stenhårda kapitalistiska konkurrenssamhället där det gäller att äta eller ätas är betygen en av få inkörsportar till vuxenlivet.

Själv hoppade jag av gymnasiet i tonåren och det var det bästa jag kunde ha gjort vid det tillfället. 1968 kallade. Jag tog aldrig studenten. Jag doktorerade i konstvetenskap på Lunds Universitet i stället. På den tiden fanns det arbetslivspoäng att lägga till ansökan om universitetsstudier. Det ledde till att många arbetare strömmade in till universitetet. Men allting var så annorlunda då, det fanns så gott om jobb att man kunde sluta ena dagen om man inte trivdes och ha ett nytt jobb den andra. Pengar var inte problemet, det var en närmast en ickefråga och vi delade på det som fanns. Håret växte, föräldrarna grät, världen stod i lågor. Ack ja, mina ljuva hippie-år, jag ska återkomma till dem.

Dagens generation får kämpa mycket hårdare för sin överlevnad. Så sluta plåga dem i skolan och låt dom få leva också! Och framförallt: förändra samhället i grunden med det snaraste så att alla kan få vara med, oavsett ålder, kön, klass, etnicitet eller funktion. Adelante!

Konsten: Sandinista Mural, Nicaragua.


 

sandinista-mural

Courtesy FSLN.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 7 november, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: