Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 8/11 2016. Fascismen till museet!

Världen: I kväll någon gång och senast 05.00 svensk tid på onsdagen avgörs alltså presidentvalet. New York Times har gått igenom alla de 1 024 olika scenarierna för hur valet kan gå och de finns i en sammanställning här. Tidningen konstaterar att det för Clinton nu finns 693 sätt att vinna. För Trump finns det 315. Om nu det skulle vara ett lugnande besked…

Världen: Kroatien har öppnat ett museum över Nazitysklands ockupation under kriget och den antifascistiska kampen, i Sibenik (bild nedan). En gång ska också fascismen i Sverige hamna på museum och Björn Söderberg, AFA, RF, Researchgruppen, Showan, Danuta, Tess och alla vi andra kommer att hyllas för den folkliga antifascistiska kampen mot NMR och SD !


sibenik2

Courtesy http://www.total-croatia-news.com


Sverige: Grand Hôtels sajt har översvämmats med kritiska kommentarer och låga betyg efter SD-galan och stänger därför ner dom funktionerna. Man ångrar nu, något sent kan det tyckas, att man tillät nazistfesten. Ja, sent ska syndaren vakna.

Malmö/Lund: Litet textanalys kommer här. Medeltiden återvände för en dag till Lund med mörka vingslag” skriver Karin Sandström i Sydsvenskan 2/11 apropå påvebesöket, och hon överväger därför att lämna Svenska Kyrkan.

Men för det första är Lund än idag en medeltida stad i sina vackraste delar och för det andra anser medeltidsforskningen numera att medeltiden var mera ljus än mörk och för det tredje borde det nog vara ”historiens vingslag”. Som i den tänkta meningen ”Här känns historiens vingslag över de vindlande gränderna och den mäktiga kyrkan slår det mesta”. Och för det fjärde: vingslag är en motorisk rörelse och en sådan kan inte vara ”mörk” såvida man inte skriver poesi men Karins text är sakprosa, i vilken uttrycket ”historiens vingslag” något lättare kunnat infoga sig. Och då har jag bara granskat en enda mening i denna långa och oroande ambivalenta text. En potentiell jämförelse hon inte gör är t.ex. den mellan bondeupprorets förrädare, kvinnohataren Luther, och den antikapitalistiske och djupt självkritiske Franciskus. Slutligen: själv lämnade jag Svenska Kyrkan vid 18 års ålder och det kunde Karin också gjort, det finns bättre religioner. Och mindre auktoritära.

Annars var det rätt!  🙂

Konsten: Politisk konst. Art Forum har publicerat en video där de samtida konstnärerna Carrie Mae Weems, Matthew Weinstein, Marilyn Minter, Hans Haacke, Nadia Ayari, Nancy Chunn och Vitaly Komar diskuterar politisk konst: https://vimeo.com/188059581

love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: