Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 5-6/11 2016. Mosul andas ut. Bryt genast med Turkiet! Polisens nazibeskydd olagligt.

Världen: För första gången på mer än två år har invånare i östra Mosul haft en dag utan den islamiska staten. När de irakiska säkerhetsstyrkorna drev genom de leriga gatorna i grannskapet kom familjer ut från grindarna till sina uppfarter, vinkade, visade segertecken och skrek ”Hjältar!” medan andra höll i vita flaggor, berättar New York Times.

Lund: En ung kvinna har hittats död i arresten i Lund på fredagsförmiddagen (AB). Polisen har inlett en brottsutredning kring händelsen. Antalet personer som dör i svensk polisarrest ökar stadigt och har kritiserats bl.a. av Amnesty.

Malmö: Pro-kurdisk demonstration på Möllevångstorget. Kurdiska föreningen anordnar på lördagseftermiddagen en demonstration i protest mot fängslandet av flera kurdiska partiledare i Turkiet.– Vi accepterar inte detta. Det går emot mänskliga rättigheter och det är inte första gången det händer, säger Fatima Demir, en av talespersonerna för kurdiska föreningen i Malmö, som står bakom demonstrationen tillsammans med kurdiska kvinnoföreningen i Helsingborg (SDS). Sjöstedt kräver krafttag efter gripanden i Turkiet. Vi måste reagera starkt och kalla upp den turkiska ambassadören i dag och protestera ordentligt. Jag tycker också att Turkiets medlemskapsförhandlingar med EU måste läggas på is, säger han.

Konsten: Magdalena Eriksson. Galleri Lucifer, Skövde. Filosofisk konstnär med färgstarka och poetiska bilder (sla.se).


magdalena-erikssonw

Courtesy Magdalena Andersson, Skövde.


I övrigt anser jag som så många andra att det är klart olagligt med polisbeskydd av nazisternas utövande av hets mot folkgrupp bl.a. genom demonstrationer. De ska få sköta sin säkerhet själva som alla andra politiska opinionsgrupper tvingas göra. Hets mot folkgrupp omfattas inte av YGL och Dan Eliasson måste upplysa kåren om vad som gäller! Stefan Löven säger i andra sammanhang att ”polisen ska beivra brott och lagföra skyldiga människor” och det gäller givetvis också här, om någonsin.

love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 5 november, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: