Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 3/11 2016. Glöm aldrig Jimi Joonas!

IS-ledaren kalif Abu Bakr al-Baghdadi har flytt från Mosul till Raqqa för att undgå offensiven mot staden. Man hoppas verkligen att de civila som ännu finns kvar klarar sig under de strider som förestår. Men för första gången verkar det möjligt att IS/Daesh kan besegras. Sen återstår allt annat som invasionsmakterna lämnat efter sig: ett upplöst samhälle, förstörd infrastruktur och olösta politiska konflikter.

Cuba är väl rustat inför orkaner och andra naturkatastrofer, vilket visade sig när de solidariskt erbjöd hjälp till New Orleans 2005. Man tycker att USA någon gång kunde hjälpa Cuba istället för att plåga dem med handelsembargo.  Men den cubanska trenden fortsätter vilket visar på socialismens överlägsenhet – ”240 amerikaner från underfinansierade kommuner som inte kunnat ges undervisning i detta land har fått fulla stipendier från Cuba” skriver Counterpunch. Det gäller professionell balettutbildning som har en stark ställning på Cuba liksom all övrig konst och kultur. Så var det en gång också i Sovjet och DDR men idag finns där bara privata aktörer. Kapitalismen skövlar både städer och kultur, socialismen bygger upp dem. Och på hälsovårdssidan är Cuba välkänt för sina läkare med internationella insatser, senast mot ebola-epedemien i västafrika 2014.  Vad skulle inte USA kunna göra för världen med ett annat ekonomiskt system? Nu verkar det istället till allmän förskräckelse som att Trump har knappat in på Hillarys försprång i presidentvalet; man kan bli mörkrädd för mindre. Skönt ändå att det finns länder som Cuba som skänker litet hopp åt en sargad mänsklighet.

Expo bidrar till Myrdalfejden med några intressanta fakta om hans nya åsiktsfränder. Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk har varit medlem i det nazistiska partiet Nationaldemokraterna. En annan medarbetare, Sanna Hill, har publicerat sig på nazistiska Svenska motståndsrörelsens sajt. Ytterligare en medarbetare i Nya Tider är Gunnel Wahlström, som – fortfarande enligt Expo – är ”känd för sitt brinnande försvar av judehataren och förintelseförnekaren Ahmed Rami”. Även förintelseförnekaren Jüri Lina har publicerats i Nya Tider. Dessutom har tidningens redaktörer flera gånger medverkat vid möten anordnade av nazistiska Svenska motståndsrörelsen (Clarté).

Nazismen har ambitionen att breda ut sig i det röda Norrland. Futilt får man hoppas. Norran och VK har just nu en granskning av nazistiska Näste 6 i NMR. Man har hängt ut alla nazisterna (de är just inte så många) med namn och bild, vilket skapat panik i myrstacken. Det tar sig, sa pyromanen. Och den 12 november kl 12.00 på Sergels torg i Stockholm demonstreras det mot det nazistiska hotet. Vi får hoppas på stor uppslutning. Krossa nazistsekten NMR! Antifascism är alltid självförsvar. Och glöm aldrig Jimi Joonas!


jimi-joonas

Konsten: Mary-Louise Parker: The First Time I Performed in New York. En underbar och fängslande liten berättelse om en mycket ung skådespelares första tid på Broadway. Läs den i New York Times! ”Teater är som en fantastisk metafor: Du får en ny chans att o-veta saker och gå djupare. När du träffar på något sant och lämnar dig själv bakom dig är det en frigörelse på ett sätt som gör dig viktlös. Det känns värt att balansera på en brant stege inom dig själv, tills du ber dina ödmjuka böner till vem det nu kan vara – och sen dyker du”. (Hennes engelska är bättre än vad min lilla översättning här kan bevisa.)

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 3 november, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: