Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 1/11 2016. När flyktingströmmen gick åt andra hållet.

I veckan startade tre sverigedemokrater ett rasistiskt drev mot femtonårige Fahad Sameer som tillsammans med en grupp andra högstadieelever skulle delta i TV4:s Nyhetsmorgon i en utfrågning av skolminister Gustav Fridolin. ”Jimmie Åkesson har länge talat om att hans parti har en nolltolerans mot rasism. I så fall bör han se till att Kent Ekeroth, Jörgen Fogelklou och Linus Bylund omedelbart lämnar partiet. För att medvetet antyda att en femtonårig svensk kille som kommit in i puberteten måste bevisa att han inte egentligen är en flykting som ljuger om sin ålder, enbart grundat på hans hudfärg och namn. Det är faktiskt själva definitionen av rasism”, skriver Johannes Klenell i Flamman.

Enligt Brå har de rasistiska hatbrotten i Sverige ökat ordentligt de senaste åren. 2015 anmäldes 4 765 rasistiska och främlingsfientliga hatbrott. Det kan jämföras med 2010, då siffran var 3 786. Nyligen avslöjade Inte Rasist Men… att SD-politikern Jenny Manners skriver att hon har ”förståelse” för att att högerextrema använder våld. Hon har också delat en video med kopplingar till Ku Klux Klan. Rasisten och före detta SD-profilen Ingrid Carlqvist har öppnat för att SD borde samarbeta med nazister för att attackera islam. IRM kunde efteråt avslöja att flera SD-politiker visat sitt stöd för Carlqvist. I höstas lämnade SD-riksdagsledamoten Anna Hagwall in ett förslag i riksdagen om att begränsa judars ägande av media, kort innan dess avslöjades det att SD-toppen Oscar Sjöstedt varit skinhead som ung och även gått på nazistkonsert (Nyheter24).

Under andra världskriget flydde mängder av europeer undan nazismen till mellanöstern där de togs emot med öppna armar, skriver Metro. De fick mat, husrum och hjälp att överleva tills kriget i Europa var slut. När flyktingströmmarna nu går åt andra hållet på grund av IS/Daesh och Syrienkriget så stänger Europa kallsinnigt sina gränser.

Detta applåderas av SD och de andra xenofoberna men drar skam över alla europeer intill evig tid; otacksamhet och illvilja har sällan fått ett tydligare uttryck. Att grunda ett parti på primitivt främlingshat och sedan låta en klick överbetalda representanter för detta parti kapitalisera på de röster man får under falska förespeglingar är ett missbruk av demokratin och ett hån mot alla humanistiska värderingar.

Det är människor i nöd som behöver vårt stöd, inte rasistiska partier och grupper.


mic

Courtesy mic/metro.se.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: