Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 31/10 2016. Do You, Mr. Myrdal?

Han kallar syriska flyktingar lycksökare och skyller Breiviks terrorattentat på pk-samhället. Dagens ETC avslöjar att rasisten, homofoben och klimatförnekaren Václav Klaus får Sverigedemokraternas frihetspris. Den tjeckiske expresidenten är hedersgäst på European Freedom Awards (!?!) som äger rum på Grand Hôtel i Stockholm nästa fredag (ETC).

Apropå Jan Myrdals skandalösa kollaborering med högerextrema Nya Tider skriver Proletären: Att medverka i och agera reklammakare åt mörkblåbruna högertidningar kan omöjligt bidra till att lösa dessa uppgifter. Fiendens fiende är inte våra vänner, Jan Myrdal!” Han lär inte ta intryck, fast cementerad som han är i det stalinofila 70-talet. ”The times they are a-changing” sjöng Dylan redan då. Something is happening but you don´t know what it is, do you Mr Myrdal? Idag är det den frihetliga socialismen som äger. ”All ya fascists ’bound to lose!” tillade Woody Guthrie, Dylans mentor och idol för den amerikanska arbetarklassen i IWW. Bild nedan: Myrdal klängande i Stalins mustascher av Lars Hillersberg.


hillersberg


Per Gudmundsson i SvD citerar Stellan Arvidsson efter Berlinmurens fall 1989: ”Jag var aldrig anhängare av diktaturen i DDR, men jag beundrade den demokrati som skapade arbete åt alla, bostäder och billig mat åt alla, den utomordentliga sjukvården, möjligheterna för alla att gå på teatern och på konserter, den absoluta säkerheten på gatorna osv. Och nu är allt detta utplånat och har ersatts av misär, våld och arbetslöshet.” Vad Gudmundsson inte begriper är att detta var en alldeles korrekt analys från en som var emot Stasi och den statliga diktaturen men såg klart på de sociala framstegen – som saknades i den Västtyska revanschistiska rovkapitalismen. Men han tror säkert själv att Arvidssons kommentar ska ses som ett avskräckande exempel. O the irony. Det avskräckande exemplet par excellens här är Gudmundsson själv.

Stora delar av Lund och Malmö är redan avspärrade inför påvens Sverigebesök för att uppmärksamma 500-årsminnet av reformationen. Staketen syns så långt ögat når för den som rör sig i området runt Lunds domkyrka och Lundagård. På flera håll råder stoppförbud av säkerhetsskäl. I staden har 60 bajamajor placerats ut. Storbildsskärmar är uppsatta. Flera informationstorn har byggts i centrum. Polisen övar och förbereder, i ett slags säkerhetsgenrep inför påvens ankomst. Totalt ska runt 500 journalister bevaka påvens besök (AB).

När Jesus kommer tillbaka lär Säpo få härdsmälta.


jesusak-47

 Jesus upprorsmannen med AK-47:a.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 30 oktober, 2016 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: