Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 30/10 2016. Kultur betyder odling.

Påve Franciskus landar den 31 oktober klockan 11.00 på Malmö airport och får där ett officiellt välkomnande av statsminister Stefan Löfven. Därefter ska han träffa kungaparet i Lund.

På eftermiddagen medverkar han först i en ekumenisk gudstjänst i Lunds domkyrka för inbjudna gäster. Den direktsänds av SVT och kommer att kunna följas via skärmar på stan i Lund. På eftermiddagen hålls även ett fyra timmar långt ekumeniskt arrangemang i Malmö arena. Först kan besökarna via länk följa gudstjänsten i Lund, sedan blir det artistuppträdanden med mera. Mot slutet anländer påven tillsammans med bland andra Lutherska världsförbundets ordförande, biskop Munib Younan.

Tisdagen den 1 november klockan 9.30 firar påven katolsk mässa på Swedbank stadion i Malmö. Klockan 12.30 är det officiellt avsked på Malmö airport. Källa: Katolska kyrkan i Sverige.

Ja, vad ska man säga? Det är det kyrkliga och statliga etablissemanget som har arrangerat det här och det märks minsann. Jag tror Franciskus hellre hade velat besöka sociala verksamheter. Han kommer säkert att ta upp rättvisefrågorna om han får en möjlighet. Det är inte 2000 år för tidigt. Att katolska kyrkan behöver totalrenoveras tvivlar ingen på. Påvar och politiker klarar de fattiga sig antagligen bättre utan. Den revolutionära befrielseteologin i Latinamerika är däremot värd respekt.

Några radikala citat av påven Franciskus:

”Dyrkandet av den antika guldkalven har fått en ny och hjärtlös skepnad i pengadyrkan och den ansiktslösa ekonomins diktatur som saknar varje humanitärt mål och mening”. — Franciskus I, påve (2013)

”Mänskliga rättigheter kränks inte bara genom terrorism utan också av orättvisa ekonomiska strukturer som skapar en enorm ojämlikhet”.  — Franciskus I, påve (2013)

”Liberalism utan restriktioner gör bara de starka starkare och de svaga svagare och stöter ut de mest utstötta”. — Franciskus I, påve (2013)

Stadsodling.

”Med Lunds profil och allmänhetens intresse torde det vara naturligt att avsätta mark för detta ändamål i samband med att en ny stadsdel formas”, skrivs i ett medborgarförslag, som också påpekar att kötiden till den befintliga odlingslotterna är relativt lång. Ja, och inte bara i Råbylund vill jag tillfoga, odlingslotterna på Sångarevägen – som nu medvetet har omvandlats till en djungel borde återetableras. Stadsodling är den nya miljövänliga trenden (och ”gerillaodling” den roligaste) och alla sådana initiativ borde uppmuntras! Kultur betyder ”odling”.


100704_hus1

Koloniträdgård i Lund.

***

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 29 oktober, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: