Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

OM KRIGET, FREDEN OCH USA:S UNIKA AGGRESSIVITET.

USA är det mest krigiska av alla länder i världshistorien (1), och på dess medborgare märks det bl.a. av i rekord i mord, skolskjutningar, vapeninnehav och rasistiskt polisvåld. ”Organiserat våld i toppen utlöser individuellt våld i botten” som Emma Goldman sa. ”Ojämlikhet dödar” tillägger Göran Therborn som en kommentar om själva det våldsamma kapitalistiska samhällssystemet i USA.

En besökare på denna sajt har ställt frågan ”hur många har dödats av USA:s krig?” Svaret finns av allt att döma i en artikel från globalresearch.org: ”US Has Killed More Than 20 Million People in 37 ‘Victim Nations’ Since World War II”. http://www.globalresearch.ca/us-has-killed-more-than-20-million-people-in-37-victim-nations-since-world-war-ii/5492051. Mellan 20 och 30 miljoner efter andra världskriget alltså; en stor andel var offren i Korea, Vietnam, Laos och Kambodja. Och atombomberna över Hiroshima och Nagasaki var helt onödiga eftersom Japan i praktiken var besegrat – men man ville testa atombomben i ”real combat”, trots att det bara blev civila som dödades. En lista på USA:s krig och invasioner av andra länder finns på denna blogg: https://anarchyisorder.wordpress.com/2016/08/14/usas-krig-och-invasioner-lista/

När vi sen kommer till ”Kapitalismens brott mot mänskligheten” landar siffran på dödsoffer någonstans mellan 1 miljard och 1,5 miljarder enbart under 1900-talet. USA:s andel i detta är alltså inte helt obetydlig, om man uttrycker sig så.


us-war-graph


Och en ännu utförligare lista (som också tar upp USA:s många utrotningskrig mot indianbefolkningen) finns på engelska wikipedia här: List of wars involving the United States. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involving_the_United_States

Om Trump blir president kommer den listan att bli längre. Men det kommer den kanske också att bli om Hillary vinner. Det amerikanska presidentvalet är inte bara indirekt, det är indirekt indirekt, så man vet aldrig om ”elektorerna” röstar som folket. Bara en sak är säker – USA kommer att fortsätta med sin historiskt unika aggressivitet mot omvärlden. Sen ska vi inte glömma att även Sverige var krigiskt i forna tider – ett 70-tal krig har vi utkämpat före den rekordlånga fredsperiod vi nu är inne i. Hoppas det varar.

Fast i ett parallellt universum är Bernie Sanders’ och Jill Stein’s USA ett harmoniskt land i en värld av fred…och i ytterligare ett blev USA aldrig kolonialiserat. Inte Sverige heller! I ett tredje universum fanns aldrig något slaveri. Och så vidare…

jillangelabull

Om möjligheterna till fred.

Om det uppifrån Staten organiserade våldet, kriget, säger Emma Goldman: ”Det är inte heller tillräckligt att ansluta sig till de borgerliga pacifisterna, som förkunnar fred mellan folken, och samtidigt bidrar till att föreviga kriget mellan klasserna, ett krig som i verkligheten ligger i botten på alla andra krig. Det är detta klassernas krig som vi måste koncentrera oss på, och i detta sammanhang kriget mot falska värden, mot onda institutioner, mot alla sociala illdåd. De som uppskattar det akuta behovet av att samarbeta i stora strider måste organisera beredskap hos massorna för att störta både kapitalismen och staten. Industriell och ekonomisk beredskap är vad arbetarna behöver, som ensamt leder till revolution i botten, som ensamt kommer att ge människorna möjlighet att ta sina barn ur slummen, ut ur svettiga butiker och bomullskvarnar, som ensamt leder till ekonomisk och social frihet, och gör sig av med alla krig, alla brott och all orättvisa”.

Och Errico Malatesta säger: ”Mer än någonsin måste vi undvika kompromisser, fördjupa klyftan mellan kapitalister och löneslavar, mellan styrande och styrda, predika expropriering av privat egendom och förstörelsen av stater som det enda sättet att garantera broderskap mellan folken och rättvisa och frihet för alla; och vi måste förbereda oss för att utföra dessa saker.”

Anarkisternas syn på kriget är alltså helt klar. Men det är också dess syn på våldet, ”som skall avlägsnas från alla mänskliga relationer”. Vägen dit är revolutionen, som inte behöver innebära våld överhuvudtaget men självklart innehåller rätten till självförsvar. Folkflertalets stöd är garanten för att revolutionen blir så oblodig som möjligt, liksom att en kontrarevolution kan förhindras innan den uppstår och övergår till våld.

Då kan vi äntligen få leva i världsfred, utan oprovocerat vardagsvåld och med minimal aggressivitet – som till största delen kan omvandlas till konfliktlösning, samarbete i gemenskap, prestigelös tävlan, ömsesidig hjälp, fredlig utveckling och generaliserad kreativitet. Under anarkistiska villkor kommer människans inneboende men undanskymda kärleksfulla natur äntligen att få en chans.

Allt annat är orealistiskt i jämförelse och i synnerhet det nuvarande tillståndet i världen.


Fotnot 1): USA har sedan 1776 utkämpat ett hundratiotal krig, ungefär lika många som Romerska Imperiet sedan 753 f.kr. (inberäknat Östrom som varade till 1453 e.kr.) men på bara en tiondel av den tiden. Därav slutsatsen ”1-2 krig/invasioner per år”. Romarna tog mycket mer tid på sig mellan krigen, och både Hitler, Stalin, Mao och Pol Pot ligger i lä kvantitativt. Källa: List of wars involving the United States; List of wars involving the rRoman Empire på en.wikipedia.org. Om du käre bloggläsare kollar mina siffror och hittat fel så korrigerar jag här, men jag skulle tro detta stämmer ganska bra.
Se även:https://anarchyisorder.wordpress.com/2016/08/14/usas-krig-och-invasioner-lista/ och https://anarchyisorder.wordpress.com/2016/03/05/den-kapitalistiska-forintelsen/ och https://anarchyisorder.wordpress.com/2014/06/25/kapitalismens-brott-mot-manskligheten/ och https://anarchyisorder.wordpress.com/2016/07/06/obevapnade-svarta-dodade-av-polis-i-usa-2015/ m.fl. artiklar på denna blogg.

anarchy-tattoos-1


Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: