Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 27/10 2016. Är du en lönekostnad, lille vän?

I Aftonbladet råder full krigshysteri. Gäller det Syrien? Nej. Gäller det Mosul? Nej. Det gäller ryska båtar i Östersjön. ”Här kan en rysk invasion börja. Spetsnaz infiltrerar” lyder rubrikerna tillsammans med bilder på långdistansrobotar. Ryssland markerar mot Natos inringning – som vi tack och lov inte är delaktiga i. Men även om hotet skulle ha någon enda substans för vårt vidkommande, vilket är högst tvivelaktigt, så vad skulle vi göra åt det? Sverige har ju ändå inget försvar. Jovisst, det glömde jag, vi har 150 soldater på Gotland…om dom nu skulle råka vara i tjänst.

Vad vi behöver är ett folkligt guerillaförsvar. En yrkesarmé går aldrig att lita på. Får dom inte skjuta på ryssar skjuter dom på arbetare istället. Nej tack. Länge leve det långvariga folkkriget! som Den Store Rorsmannen 🙂 brukade säga. Fast fred på jorden hade inte varit så dumt och det får vi först när Staten & Kapitalet has been wiped out from the face of the earth.

700 får gå när Alfa Laval skär ned: ”Lund kommer att beröras”. Nu ska ”lönekostnaderna” som det heter minskas kraftigt: omkring 700 anställda, varav 100 i Sverige, får gå. säger vd Tom Erixon (SDS). Hans egna ”lönekostnader” berörs förmodligen inte.


lo%cc%88nekostnadArbetaren – en ”lönekostnad”?


I det utmärkta lilla bladet Politiken (5/2016) som delas ut gratis i Lund skriver Abe Bergegård om S/MP:s panikartade nedskärningar i budgeten, om behovet av statliga investeringar för att lösa bostadsbristen samt kräver skamstraff för ”elbaronerna” som skor sig på vårt behov av el. Monopolsystemet inom elbranschen beskrivs som ”det sämsta av två världar – nyliberal stalinism”. Mitt i prick, Abe. Jag betalar för närvarande betydligt mer i ”nätkostnad” till Kraftringen än vad själva elprodukten kostar som jag får från Eon. Kostnaderna för ledningarna kan inte gärna förnyas varje månad. Elnätsmonopolet måste avskaffas och elhanteringen socialiseras. Dessutom underhåller man ju inte dem – som vi såg när hetvattenledningen exploderade i centrala Lund samtidigt som den tragiska bussolyckan häromåret.

Det går inte att välja bort el och den ska vara en medborgerlig rättighet – nästan gratis eller till ett subventionerat pris. Miljövänlig och hållbar produktion ska prioriteras. Och att stänga av elen ska absolut förbjudas, liksom för den delen vräkningar. Det är ren och skär utpressning och terrorism. Stat och kommun ska tjäna folket, inte tvärtom. Och när vi en dag avskaffar staten, kapitalet och hela detta orättvisa system helt och hållet är Kraftringen det första som ryker.

För övrigt anser jag att bankerna ska tvingas hantera kontanter – till den dag vi avskaffat både banker och kontanter.

 aktuellskyline

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 26 oktober, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: