Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

INTERNATIONALE SITUATIONNISTE: I KORTHET (1965).

is1 


INTERNATIONALE SITUATIONNISTE är en tidskrift utgiven av en grupp teoretiker som under de senaste åren har genomfört en radikal kritik av det moderna samhället – en kritik av vad det egentligen är och i alla dess aspekter.
Som INTERNATIONALE SITUATIONNISTE ser det är det ett universellt dominerande system som tenderar till totalitär självreglering och uppenbarligen endast bekämpas av falska former av opposition – illusoriska former som förblir fångade i systemets egen terräng och därför endast tjänar till att förstärka det. Byråkratisk pseudosocialism är bara den mest grandiosa av dessa förklädnader av den gamla världens hierarki och alienerade arbete. Framkallad koncentration av kapitalismen och diversifiering av dess globala verksamhet har gett upphov till å ena sidan tvångskonsumtion av varor som produceras i överflöd, och å andra sidan till kontroll över ekonomin (och hela livet) av byråkrater i staten; samt både direkt och indirekt kolonialism. Men detta system är långt ifrån att ha funnit en permanent lösning på de ständiga revolutionära kriser i den historiska epok som började för några år sedan, för en ny kritisk fas har öppnats: i Berkeley och Warszawa, i Asturien och Kivu är systemet ifrågasatt och bekämpat.
INTERNATIONALE SITUATIONNISTE anser att denna opposition underförstått kräver det verkliga avskaffandet av alla klassamhällen, varuproduktionen och lönearbetet; överskridandet av konst och kultur samt dess återinträde på spelplanen genom fritt skapande i vardagen – och därmed dess verkliga uppfyllelse; en direkt sammanslagen enhet av revolutionär teori och praktik i en experimentell verksamhet som utesluter varje ”ideologi” som uttrycker och som alltid tjänar en auktoritär expertis.
De faktorer som är aktuella i detta historiska problem är den snabba expansionen och moderniseringen av de grundläggande motsättningarna inom det nuvarande systemet och mellan detta system och de mänskliga begären. Den sociala kraft som har ett intresse av att lösa dessa motsättningar – och den enda kraft som kan lösa dem – är massan av arbetare som är maktlösa inför sina egna liv och som är berövade varje kontroll över den fantastiska ansamling av materiella möjligheter som de producerar. En sådan slutsats har redan skisserats i framväxten av de demokratiska arbetarråd som fattar alla beslut om sig själva. Den enda intelligenta satsningen i den nuvarande stupida världen är för detta nya proletariat att genomföra detta projekt genom att forma sig till en klass opåverkad av någon ledning.
INTERNATIONALE SITUATIONNISTE förklarar att de inte har något intresse utanför hela denna rörelse. De framlägger några särskilda principer för en rörelse som är verklig, en rörelse som föds framför våra ögon. Inför den kamp som börjar i olika länder om olika frågor, ser INTERNATIONALE SITUATIONNISTE som sin uppgift som att lägga fram hela problemet, belysa dess samstämmigheter, dess teoretiska och därför praktiska enhet. Kort sagt, i de olika faserna av den totala kamp där de ständigt representerar hela rörelsens intresse.

***

Kommentar: Tidskriften Internationale Situationniste utkom i Paris med 12 nummer mellan 1958 och 1969, varje gång i glansigt lyxpapper och med omslaget i metallicfärger, olika för varje nummer. Redaktör var Guy Debord. Texten ovan, övers. från franskan Ken Knabb, från engelskan S. Jacobson, är en sorts redaktionell programförklaring och finns som ett appendix  till artikeln ”Upprop till revolutionärena i Algeriet och alla andra länder”. Samtliga nummer på franska finns både som lösnummer och i bokform och numera också på nätet, även på engelska. Flera svenska översättningar gjordes av förlaget Gyllene Flottan och Bengt Ericson på 1970-talet. Efter en boom under Majrevolten 1968 har intresset på nytt ökat sedan mitten av 1990-talet, och är idag en vanlig inspiration för revolutionära rörelser, grupper och individer.


is


vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 25 oktober, 2016 av i * I KORTHET och märktes .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: