Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 25/10 2016. Om Jura-federationen.

Ett litet nedslag i den europeiska anarkismens historia kommer här. Jura-Federationen (franska: Fédération jurassienne) var en avdelning i den federalistiska och anarkistiska flygeln av Första internationalen och den byggde till stor del på urmakarna i Jura-bergskedjan i Schweiz. Jura-federationen bildades den 9 oktober 1870 vid ett möte i Saint-Imier som lokala delar av IWA. Den uteslöts ur IWA tillsammans med andra anarkistiska sektioner efter Haag kongressen 1872. Anarkister i Jura-federationen som James Guillaume skulle spela en viktig roll i Peter Kropotkins omvändelse till anarkismen. I ”En revolutionärs memoarer” skriver Kropotkin att ”de jämställda relationer som jag fann i Jurabergen, de oberoende tankar och uttryck som jag såg utvecklas hos arbetarna och deras obegränsade hängivenhet till saken vädjade mycket starkt till mina känslor; och när jag kom ner från bergen efter en veckas vistelse med urmakare avgjordes mina åsikter om socialismen. Jag var en anarkist.” Pierre-Joseph Proudhon och Michael Bakunin, med flera, ska också ha varit på besök här vid olika tidpunkter.

Ja, anarkisterna var den tidens skickligaste urmakare. Mer om Kropotkin, ständigt aktuell bl.a. för evolutionsforskare, hittar du här: https://anarchyisorder.wordpress.com/2012/10/10/kropotkin-hade-ratt/


 

jurafederation


Veckan som gick. En föreläsning av den spanska socialdemokraten Felipe González vars parti nyligen släppt fram en högerregering fick ställas in efter att anarkister i veckan buat ut den tidigare PSOE-ledaren. González skulle hålla en föreläsning vid ett universitet i Madrid och möttes av burop och bojkott från hundratals studenter. Sammanslutningen Federación Estudiantil Libertaria ska enligt spanska medier ligga bakom protesten. Sajten Internetmuseum.se lyfter också fram en svensk anarkist, Torgny Tholerus, som redan 1978 skapade 70-talets Facebook. ”Insändartidningen Anarkisten hade bara en regel. Allt skulle med. Men efter ett tag insåg chefredaktören Torgny Tholerus att det behövdes något annat för att förverkliga visionen om en total direktkommunikation: datorer. Där börjar sagan om ett av världens första sociala nätverk”. Och så har Lund fått en ny kulturchef. Annika Eklund är 51 år och utbildad kulturvetare vid Lunds universitet. Dessutom skriver hon emellanåt såpopera. ”Valet var inte svårt”, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Joakim Friberg (S). ”Jag är säker på att hon mycket bra kommer att möta de utmaningar som finns framöver”, konstaterar han i Sydsvenskan. Kanske kommer vi nu att kunna hitta konsten i Konsthallen? Time will tell.

Mer om Torgny Tholerus: http://www.internetmuseum.se/tidslinjen/torgny-tholerus/

Konsten: Politisk graffiti.

 polgraffmalmo%cc%88

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 24 oktober, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: