Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #1000! Folkparken kan fortfarande bli Kulturhus.

Med det du nu läser har jag skrivit 1000 krönikor på denna blogg. Det gick som en dans. Från valet 2010 tills idag har jag efter bästa förmåga agiterat för ett bättre samhälle och kommenterat nyhetsförmedlingen. Charlatansk nutidskonst kommer det nu att bli mindre av men gärna graffiti, gatukonst, nutida måleri, politiska affischer och konsthistoria. I fortsättningen kommer Krönikan ungefär en gång i veckan och jag hoppas att den då blir mindre fragmentarisk och refererande och mer av mina egna tankar. Den kommer då exempelvis att heta ”Krönikan 23/10 2016”, etc. På så vis kan jag få mer tid till de längre artiklarna som också är de mest lästa. Tack till alla mina kära läsare! No surrection – anarchism is order. Fortsätt att tipsa era vänner om Konst & Politik!

 Världen: Presidentvalsdebatten. ”Trump förlorade, men det gjorde också demokratin” kommenterar Huffington Post. Som dålig förlorare kommer Trump inte att acceptera valresultatet om det går emot honom.

 Världen: Spaniens författningsdomstol har upplöst Kataloniens beslut att förbjuda tjurfäktning i regionen som varit i kraft sedan 2012. Domstolen motiverar beslutet med att tjurfäktning är en del av landets kulturarv, och att frågan om att förbjuda eller tillåta fenomenet ligger hos centralregeringen och inte halvautonoma regioner. Kataloniens regionala regering har dock förklarat att de inte kommer att lyssna till domslutet, rapporterar spanska medier.

Tjurfäktning är djurplågeri. När den en gång skulle införas i Frankrike lyckades svenske anarkisten och konstnären Ivan Agueli förhindra detta genom ett attentat på en arena. Numera sprids inte tjurfäktningarna utan de minskar, som synes även i Spanien.

Sverige: ”Rasism är ett lagbrott – en ondska som ska tystas”, skriver Elaine Eksvärd, retoriker i GP. Helt rätt – och modigt för att vara i den blaskan.

Malmö/Lund: Almgren (S): Folkparken kan fortfarande bli kulturhus. Det ska gå att få in både barnteater och bibliotek i Folkparksbyggnaden – och hålla budgeten på 15 miljoner kronor. Det menar Anders Almgren (SDS). Vi håller tummarna för Lund behöver både Folkparken och ett Kulturhus.


Folkparken.jpg

I övrigt noterar vi att Jan Myrdal skriver i nasseblaskan Nya Tider. Ett sista försök att bli ung på nytt – eller kanske en lokal liten variant på Molotov-Ribbentrop-alliansen?

Och DN kommenterar: ”Nya tider?” Verkligen? Detta förefaller mer än välbekant.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: