Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #998. Hello new Swede!

Världen: Bob Dylans hemsida noterar nu att han fått Nobelpriset i litteratur. http://bobdylan.com/books/the-lyrics-1961-2012/ Om Dylan kommer till prisutdelningen är ännu inte klart. Nobelkommittén betonar att han får göra som han vill; kanske inser man att Stockholm inte är världens centrum. Och att Dylan är större än Nobelpriset.


lyrics


Världen: Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats (Expo). I Sverige har antalet anmälda hatbrott ökat med elva procent, det visar statistik från brottsförebyggande rådet (BRÅ) som presenterades för en vecka sedan. Antalet anmälda hatbrott i polisregion Nord, där Västernorrland ingår har ökat med närmare 20 procent på ett år. Närmare 7 000 polisanmälningar med hatbrottsmotiv har BRÅ identifierat från förra året. För polisregion nord är ökningen av anmälningar ännu större, en ökning med hela 19 procent jämfört med året innan. Även här är orsaken rasism och högerextremism. Det är angeläget att göra något åt denna trend – ett förbud mot rasistiska organisationer exempelvis.

Men det finns också en positiv motreaktion. Budskapet på den nya Sverige-knappen ska visa att bäraren är vänligt inställd till nyanlända.”Hello new Swede – How can I help you?” står det på knappen. – Jag tror det kan behövas, att det finns många omkring en i samhället som faktiskt är vänligt inställda. Annars kan du lätt få uppfattningen om du bara läser tidningar och lyssnar på debatten att det inte är så, säger Thomas Bergman, 37, upphovsman till knappen. (Bild courtesy Metro.se)

hellonewswede2

Sverige: Den svenska regeringen kommer att rösta för FN-resolutionen om att förbjuda kärnvapen, uppger utrikesminister Margot Wallström (S) för TT. Liberaler och moderater protesterar inte helt oväntat och tycker kärnvapen är bra.

Sverige: Att unga i dag har en snedvriden syn på sexualitet kan lika gärna handla om nymoralismen som om porrifieringen, skriver Natalia Kazmierska i AB. Kan faktiskt ligga något i det; det verkar som om sexualskräcken har ökat mer än pornografin. För mycket och för litet skämmer allt som ordspråket säger.

Malmö/LundEn busschauffören stod åtalad misstänkt för vållande till annans död och vållande till kroppskada vid en olycka i februari förra året.  I dag frikändes han helt av Lunds tingsrätt (SDS). Däremot har inget åtal väckts mot Kraftringen vars hetvattenledning exploderade samtidigt med olyckan.

love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 18 oktober, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: