Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #996. Slaget om Mosul.

Världen: Slaget om Mosul mot Daesh/IS har börjat. 6 000 IS-krigare finns inne i staden. De står mot uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater. Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser (AB).

Världen: Opinionsläget i USA. 48,1 procent av USA:s väljare säger sig i nuläget stödja Demokraternas Hillary Clinton medan 41,4 procent vill se Republikanernas Donald Trump som president, enligt ett genomsnitt av aktuella mätningar (AB).

Sverige: ”Det finns en åldersfascism i Sverige. Jag får ofta höra ”Du är ju så gammal, hur orkar du?”. Det är så oerhört svenskt – som om åldern var det viktigaste. Här ses ofta ålder som ett riktmärke för hur man är som individ och person”, säger Lasse Holm (72) till News55 och fortsätter:– ”Hade jag bott i Indien hade jag varit hyllad för min ålder. Bodde jag i USA skulle jag ha varit en champion. I Sverige är man ofta en loser. Så fort du blir lite skrynklig och rynkig så räknas du inte längre. Du får inte vara äldre, för då är du passé”,

Det stämmer – utom på India Däck Bokcafé i Lund. Och kanske några ställen till.

Malmö/Lund: ”Det är dumt att placera människor i fack för att massutbilda människor i program fyllda med analoga kunskaper. Vi behöver omstrukturera den programbaserade högskolan och istället låta studenters valmöjligheter stå i fokus med fler fristående kurser. Dagens stelbenta programbaserade högskola är en förlust för Sverige”, skriver Tindra Englund i Lundagård. Ja, det var ett misstag redan med UKAS, PUKAS och de fasta studiegångarna på 70-talet. Dagens system utbildar fackidioter och överliggarna är ett minne blott. Läs artikeln ”Det gamla Café Athen i våra hjärtan” på denna blogg!

Konsten: Jean-Michel Basquiat (1960-1988).


basquiat-air-power-1984-930x1024

Jean-Michel Basquiat: Air Power (1984), från David Bowies samling, till salu för $ 4.3 miljoner. Courtesy Sotheby’s London/Artnet. Figuren till vänster är Andy Warhol, Basquiats ansikte t.h.

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 16 oktober, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: