Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #994. Game over.

Världen: Två kulturanarkister är aktuella just nu, den tystlåtne Bob Dylan, hyllad av sina kollegor Bruce Springsteen, Leonard Cohen och Mick Jagger, samt Dario Fo, den nyss avlidne radikale teatermannen som också han fick Nobelpriset (1997). Bra val i bägge fallen.

Sverige: Oktobers opinionsmätning av partiernas ställning är trevlig läsning för Jonas Sjöstedt: hans parti når 8,2 procent. Bäst går det för V i storstäderna, med Göteborg som det klarast lysande vänsterfästet. I staden och intilliggande kommuner landar partiet på 13,8 procent, att jämföra med 10,5 procent i Malmöområdet och 7,3 procent i Stockholms län (svd.se). KD ligger som vanligt långt under 4%-gränsen.

Sverige: Hallandsposten publicerar en intervju med en nazist som vore det vem som helst och utan några motfrågor. Terroristgruppen NMR och den antirasistiska tidskriften Expo framstår i artikeln som likvärdiga parter och nazismen som något trivialt. Uttalandet ”invandrarna tillhör inte vår ras” behandlas som en åsikt bland alla andra. Ett bottennapp och ett ansvarslöst medlöperi som fått andra journalister att reagera. Redaktionen försvarar sig ytterst ihåligt med att det inte hjälper att tiga. Alternativet till att tiga är inte att ge plats åt nazistpropaganda. Vem hindrar dem från att ta tydligt avstånd?

Malmö/Lund: Kultur och Fritidsnämnden vill skrota Folkparksprojektet. Lägg ner planerna på att göra om Folkparken till ett kulturhus. Det föreslår kultur- och fritidsförvaltningen. Teater Sagohusets och Bibliotek Västers framtid är därmed återigen oviss. Varför ska kommunens dagsekonomi få avgöra om någon kultur ska få finnas kvar i Lund? Höj kommunalskatten och renovera Folkparken! Det är skandal att den får förfalla.

Konsten: Graffiti i Syrien: Daraya.


game-over

Courtesy Daraya: Game Over. 2016. Kryssen är bombflyg och ringarna är brännbara bildäck.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 16 oktober, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: