Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #989. Slutstriden.

Världen: Det avgörande slaget mot Daesh/IS ser ut att komma utkämpas i staden Mosul i norra Irak under den kommande veckan. Många civila finns ännu kvar i Mosul. Vem ska bygga upp Mellanöstern efteråt? Vi hoppas det blir Peshmerga.


karta

Grafik courtesy IHS Conflict Monitor.


 

Världen: Turistgraffiti är antagligen den äldsta graffitiformen av alla. Nu har Kina infört ”harm reduction” på kända platser som Kinesiska Muren och Jinzi-bergens bambuskogar. Turisterna tillåts lämna sin graffiti på särskilda områden för att skona resten. Det verkar fungera.

Sverige: Åsa Linderborgs ledare i AB 12/10 verkar falla tillbaka i liberala positioner när hon menar att nazisterna ”inte är så många” och därför inte ska förbjudas, samt att SD inte ska kallas fascister utan bör kritiseras utifrån ”pensionärernas livsvillkor”. Det är riktigt att nazisterna än så länge är få, men varför vänta med att bekämpa dem tills de är för många? Då lär det vara för sent. De förbud som diskuteras är FN:s 1969 och EU:s 2000 och de innehåller ingenting som kan vändas mot vänstern, enbart ett ”förbud för rasistiska organisationer”. Vilka vänsterorganisationer är rasistiska? Inte någon såvitt jag vet.

Jag tillhör själv den grupp pensionärer Åsa syftar på och jag tycker självklart inte att mina livsvillkor automatiskt leder mig till att rösta på SD – som i sina förslag dessutom kommer att försämra situationen just för pensionärer. Att SD faktiskt är fascister bekräftas av forskare som sociologen Göran Dahl. Detta är en definition som också är ett argument med tanke på de historiska erfarenheter som inte ens en SD-väljare kan vara ovetande om. Skillnaden mellan SD-parlamentariker och de radikalare gatumobbarna är på sin höjd nominell och ingendera har någon plats i ett civiliserat samhälle – allt annat är livsfarliga kompromisser.

Malmö/Lund: Kajsa Ekis Ekmans föredrag i tisdags om kapitalismen, på Smålands nation i Lund, var en succé och Lundagård refererar här.

Konsten: Heikki Marila. Den barockinspirerade Carneige Art Award-pristagaren Heikki Marila diskuteras på konsten.net.  Häftigt nutida måleri!


 

heikki_marila1flowersxxvii 

Courtesy Heikki Marila: Flowers XXVII. Bild courtesy konsten.net.

***

Citatet: ”Kommer man först in på kompromissens glidande plan, så är det inte gott att stanna, utan man glider allt längre ut i kompromissens gungfly, vari mer än en har omkommit.”  — August Palm, (1849-1922) agitator, skräddare, vänstersosse.

vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 12 oktober, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: