Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #988. Bästa landet för flickor.

Världen: I en lång, sympatiskt inställd och förvånansvärt intellektuell intervju med Hillary Clinton skriver Mark Leibovich i N.Y.Times under rubriken ”Jag är det sista som står mellan er och apokalypsen”.

Sverige: Sverige toppar listan över de länder där det är bäst i världen att vara flicka i en ny rapport från Rädda barnen (Metro). Uppmuntrande!

Sverige: Nazister spred hat på tåget med Nordfronts klistermärken – då fick Malena nog. Nu hyllas Malena Liedholm Ndounou från Farsta av sina medpassagerare och tusentals personer i sociala medier (N24). Civilkurage!

Malmö/Lund/Konsten: På 1970-talet hade Jean Sellem sitt ”Galleri S.t Petri för experimentell och marginell konst” i Lund. Det var då något helt nytt och oprövat här och en välkommen vitalisering av konstlivet. Problemet med den så kallade nutidskonsten är att man står kvar och stampar på denna fläck – det då experimentella och marginella har blivit till det nu traditionella och konventionella och den enda kontinuiteten är bristen på publik. Därför kan det förefalla som om konsten nu tvingats återvända till tiden före konceptualismen och modernismen – det gamla blir det nya i ännu en cykel men med en framflyttad utgångspunkt. Det växande intresset för konsthistorien och för måleri och skulptur är bara ett av symptomen och därför är Staffan Nihléns skulpturer eller en målning som Cecilia Edefalks ”Baby” så heta just nu. Men denna milda analoga renässans försiggår sig bara i otålig väntan på den generaliserade kreativiteten i det klasslösa samhället.


baby

Courtesy Cecilia Edefalk: Baby. Foto Bukoewskis.

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 11 oktober, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: