Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #983. Liv blir hedersdoktor.

Ännu en trevlig fredag på India Däck Bokcafé. Jag hann titta in på Konsthallen också vilket jag berättar mer om här nedan.

Sverige: ”Lagen om genetisk integritet” förbjuder experimentella genetiska förändringar som kan ärvas. Men forskningen avancerar hela tiden och lagen är föråldrad. Med crisp-tekniken klipper och klistrar nu forskarna på KI intensivt i veckogamla embryon. Risken är uppenbar för att ”förädlade” människofoster kan framställas illegalt – med konsekvenser som ingen kan förutse.

Sverige: En film vi berättade om igår visar alltså hur riksdagsledamoten Oscar Sjöstedt (SD) skrattande berättar om nazister som låtsas sparka på judar.– Den signal jag har fått är att jag har ett fullt förtroende från gruppledningen och övriga i partiledningen, säger Sjöstedt till TT. Åkesson tycker alltså detta är OK.

Kom nu ihåg ni som eventuellt tänker rösta på SD : detta är deras sanna värderingar när de tror att ingen ser dem. ”Det lönar sig alltid att vara ögontjänare” som Erika Almqvists bevingade ord lyder. Och, föreställ dig alla liknande tillfällen då kameran inte är med. De är nazister i demokratisk förklädnad och får de makt kommer de att kasta masken. Vad detta sen kan leda till har du ett personligt ansvar för om du röstar på dem.

Malmö/Lund: Liv Strömquist blir hedersdoktor. Malmö högskola har bestämt sig för att utnämna serietecknaren och statsvetaren Liv Strömquist till hedersdoktor. Välförtjänt! Hennes satiriska serier är helvassa.

Konsten: När jag gick in på Lunds Konsthall idag upptäckte jag till min förvåning att det var många besökare. Orsaken är enkel: denna utställningsperiod visar man konst – fysiska konstföremål och inte bara tomma koncept. Närmare bestämt skulptur: Staffan Nihlens verk är mycket bra; han väljer inte vilken sten som helst utan geologiskt intressanta stenblock som har en historia, en patina och en textur, några har till och med lavar. Tillsammans med de mjuka skålformer han arbetar med blir resultatet magnifikt. Små och stora verk. Konstnärsböckerna på övervåningen är inte riktigt lika intressanta; den viktigaste av dem alla är Jean Sellems ”Sweden today” och den finns inte med av någon anledning; däremot Lars Vilks’ fula nuna under glas. Men tack vare Nihlén var det ändå värt att gå dit. När får vi se måleri?


nihlen

Courtesy Staffan Nihlén.

vinjett2

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 7 oktober, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: