Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #981. Invandringen är bra för Sverige.

Världen: Efter massiva folkliga protester mot den hårdare abortlagen backar polska parlamentet och röstar nej. Det lönar sig att göra motstånd.

Sverige: Adam Cwejmans utgjutelser (GP 29/9) om socialismen i dess olika former imponerar inte. Att han tar i så att han spricker beror på att han är renegat. De som sökt beräkna kapitalismens offer under 1900-talet har alla kommit fram till en siffra mellan 1 och 1,5 miljarder människor. Miljarder, inte miljoner. Där ligger både nazism och stalinism i lä. Kapitalismen måste avslutas.

Kapitalismens produktionsordning kommer att utrota allt liv på planeten förr än vi tror. Ett helt annat system krävs alltså med det snaraste. En global revolution (glöm nu äntligen stalinismen!) med en frihetligt socialistiskt organisation är det snabbaste sättet. Den som söker alternativ kan läsa Alexander Berkmans utmärkta ”Anarkismens ABC”, Anarkistiska Studier 2016, eller varför inte någon av de böcker om Rosa Luxemburg som nyligen kommit ut.

Sverige: Egor Putilov ska utredas av Finanspolisen. Men varför har inte Säpo hört honom? Och varför är han inte åtalad, dömd och utvisad? Vem beskyddar honom? Putin stödjer inte bara Donald Trump utan alla högerpopulistiska partier i Europa inklusive SD. Det är samma värderingar och samma ekonomiska intressen; ”Sverigevännerna” är Putins villigaste redskap.

Sverige: Ingen systemkollaps. Per Wirtén skriver i SDS: ”För ett år sedan spreds föreställningen om en svensk systemkollaps. I själva verket blev tillväxten oväntat hög, arbetslösheten sjönk, lönerna steg och statens finanser var solida. Exceptionellt många flyktingar gjorde dagsläget ansträngt, men framtiden ljusare”.

Sverige: Beskedet på Riksdagens webbsida att Björlund och Lööf ska avgå visade sig snabbt inte stämma – det var tyvärr ett rent önsketänkande.

Malmö/Lund/Konsten: C.F. Hill (1849-1911). Det har tillkommit en kortare artikel av Annika André om lundakonstnären på Kulturportal Lund. Nedan ett av hans suggestiva verk från sjukdomstiden.


 

c-f-hill


love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 6 oktober, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: