Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #978. Totalvägra!

Världen: Donald Trump har inte betalt skatt på 18 år. Så ska man alltså göra för att bli republikansk presidentkandidat. Med litet tur förlorar han mot Clinton, som inte precis är mera hederlig. Stackars amerikaner!

Sverige: Som gammal vapenvägrare känner jag mig tveksam inför återinförandet av värnplikten. En värnpliktsarmé är förstås bättre än en yrkesarmé ur demokratisk synvinkel, eftersom det är mindre troligt att vanliga ungdomar kan beordras skjuta på arbetare. En yrkesarmé gör det gärna bara dom får order, och det är numera möjligt efter Reinfeldts lagändring 2006 att Ådalen 1931 kan upprepas. Sverige måste ha ett försvar, men det är inte självklart att det ska vara just ett militärt försvar, det finns andra mer civila lösningar som exempelvis Per Herngren och Ofog kan berätta om.

Och om vi hade ett samhälle värt att försvara vore det enklare – det borde vi först uppnå genom ekonomisk demokrati. Då skulle försvaret vara både frivilligt, demokratiskt organiserat  och effektivt mot en yttre angripare. Gerillaförsvar. Men det största hotet mot Sverige idag är av en helt annan karaktär: att fascismen tar över inifrån. SD verkar ju aktivt för att Sverige ska bli som Ungern. Mot det hotet hjälper bara en folklig, militant motståndsrörelse. Autonom organisering är en bra början.

Sverige: Riksdagsledamöterna får sina arvoden höjda med 1 400 kronor i månaden, till 63 800 kronor (AB). Ojämlikheten mellan folket och dess redan förut bortskämda ”representanter” ökar alltså ytterligare.

Malmö/Lund: Lunds kommun behöver fler bostäder till nyanlända flyktingar. Nu initierar kommunen Lundauppropet för att öka antalet bostäder till nyanlända. – Att få en egen bostad är grundläggande för att kunna integreras i Lund, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande (SDS). Kommunens oförmåga att bygga nya bostäder ska nu läggas över på enskilda initiativ. Vad har vi dessa politiker till? Börja bygga nytt så hjälper Lundaborna säkert till.

Konsten: En antimilitaristisk affisch från 1970-talet (denna på sätt och vis lyckligare tid)  med ny aktualitet.


 

apparaten

 

Boktips: Alexander Berkman: Anarkismens ABC. Anarkistiska Studier förlag 2016. Äntligen en ny bok om anarkismen! Den svenska översättningen av Berkmans ABC (1929) är mycket bra och en stor tillgång för alla som vill ha en lättfattlig introduktion till ämnet. Anarkistiska Studier är att gratulera. Boken finns att köpa på India Däck Bokcafé i Lund och flera andra ställen. Kontakt: www.anarkistiskastudierforlag.se.

 

love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: