Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #956. Finsk antifascist mördad av nazister.

Världen: En finsk 28-årig man, Jimi Joonas Karttunen, antifascist och anarkist, har jimi-jmördats av nazister. Han har dött av de omfattande huvudskador som han fick förra lördagen, i samband med en nazistdemonstration (HBL). Svenska Yle skriver: ”Den man som misshandlades vid Helsingfors centralstation för en vecka sedan har avlidit”, bekräftar polisen i Helsingfors och lovar mera information på söndagen. Enligt Helsingin Sanomat hade den nynazistiska rörelsen Finska Motståndsrörelsen (Kansallinen vastarintaliike) samlats vid stationen på lördag kväll. Iltasanomat skriver att den misshandlade mannen hade fått lämna sjukhuset på torsdag. På fredag hade han drabbats av en hjärnblödning, och han dog senare samma kväll. Uppgiften har getts till Iltasanomat av fadern till den misshandlade mannen. Inspektör Pekka Seppälä vid Helsingforspolisen berättar att polisen har upprättat en akt om anfallet. – Han var min enda son och min sorg är mycket djup, säger fadern. – Så onödigt våld, säger Karttunen. Stygnen var i bakhuvudet. – I går fredag fick han en hjärnblödning hemma, och hade bara tid att ringa 112 innan han förlorade medvetandet.

En artikel om Finska Motståndsrörelsen (medlem i NMR) finns här:https://svenska.yle.fi/artikel/2016/05/15/sadan-ar-finska-motstandsrorelsen-verkligheten-bakom-fasaden. Dags att bilda Röda Garden igen, som i Finland 1918? Vi tänker försvara oss med kraft och vi ger aldrig upp. Våra kondoleanser till 28-åringens familj, släkt och kamrater. Ingenting glömt, ingenting förlåtet. Börja springa, nassesvin!

Sverige: Under lördagskvällen utbröt ett våldsamt upplopp i Oxhagen i Örebro. Ett 30-tal individer, flera av dem maskerade och beväpnade med tillhyggen, har sprungit omkring i området och två molotovcocktails har kastats mot polisen.– Det har lugnat ner sig lite, men vi är fortfarande på plats med en större polisiär närvaro och jobbar för att återta kontroll över området, säger Johan Wallenius, vakthavande befäl vid Örebropolisen, strax efter midnatt.(AB). Också i Malmö inträffade flera bränder.

Det är inte polisen som ska ”kontrollera” medborgarna – som i en polisstat- utan tvärtom, medborgarna ska kontrollera polisen. Upplopp har alltid en orsak, och att frustrationen bland ungdomar ökar är absolut inte någon tillfällighet. ”Polisen behandlar oss sämre än djur” säger en av ungdomarna i Örebro. Men det får inte stanna vid sporadiska händelser, ska samhället förändras i grunden krävs både kvalitet och kvantitet, organisation och mod. Många upplopp små kan bli till en revolutionär å.

Malmö/Lund: Kulturnatten på India Däck blev mysig. Andrés Brink-Pinto och Johan Pries från Historiska Institutionen berättade om sin bok ”Politik Underifrån” som finns att köpa på india. Strategier och taktiker inom vänstern diskuterades. Jag hade också en liten frågetävling på temat ”Citat om Konst”. Och M:s goda kakor.

Konsten: Liana Turnbull Bennett.

sprgcrk101

Courtesy Liana Turnbull Bennet: Spring Creek. Akryl, 2007.

 

***

2 comments on “Krönika #956. Finsk antifascist mördad av nazister.

  1. peterericsonsamiskhistoria
    18 september, 2017

    Reblogga detta på historyofresistanceblog och kommenterade:
    Ett år sedan igår.

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: