Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #944. Napalm, nakenhet, läkemedelsbolaget Mylan och har Lund råd med visioner?

Världen: När norska Aftenposten publicerade krigsbilden på den vietnamesiska Napalmflickan på Facebook censurerades den. Men nu tvärvänder de och anser att bilden är ”ikonisk”, skriver Aftenposten. Facebook har förbjudit användare från att publicera och dela krigsbilden på Napalmflickan, tagen av Nick Ut i januari 1972; bilden på den nakna flickan som springer längs en väg i Vietnam efter att hennes by bombats med napalm av ett sydvietnamesiskt plan. Men efter att de senaste dagarna mötts av massiv kritik tvärvänder företaget.

Det upprörande i bilden är naturligtvis inte nakenheten utan napalmbombningen. Så förvrängd har perceptionen blivit i en värld negativt fixerad vid nakenhet och likgiltig för barns lidande i detta fall i USAs alla vidriga krig. Det lika grymma, och ikoniska,  filmfotot av polischefen i Saigon som skjuter en tillfångatagen FNL-soldat i huvudet till döds med pistol på nära håll skulle aldrig råka ut för Facebooks censur. Nakenhet är värre än våld i denna uppochnervända värld.

Sverige: Jag skrev till Läkemedelsverket om Mylans restnotering av en viss antidepressiv medicin. Bolaget har dessutom nyligen chockhöjt priset på astmamedicin för barn i USA. Mylan har sitt huvudkontor i USA men har också utlokaliserat sin tillverkning till Hyderabad i låglönelandet Indien. Bolaget tillverkar dessutom det dödliga gift, rocuronium bromid, som används i amerikanska avrättningar då europeiska tillverkare vägrar att exportera droger för detta ändamål. Mylan utsätter patienterna för fara genom att i detta fall utan varsel periodvis ta bort ett preparat som det saknas ersättning för. Jag undrade nu om Läkemedelsverket hade synpunkter på detta.

Svaret var vänligt. Det börjar med ”Hej Staffan” ungefär som i Barnens Brevlåda. Men det blev ändå nej. Man anser sig inte kunna agera, detta är inte vårt bord etc., och bifogar en länk jag redan läst. Men vilken instans om inte denna ska föra patienternas talan mot de mäktiga läkemedelsbolagen? Det får bli ett civilmål menar Läkemedelsverket, juridiskt ombud etc. Aha. Då hänger det alltså på om någon deprimerad person med astma också är miljonär, eller helst miljardär, om det ska bli en enskild talan mot Mylan. Du inser säkert hur absurt det rådet är. Mylan ska även fortsättningsvis kunna svara att dom har semester el. dyligt men tror sig kunna återkomma senare. Det skall helt enkelt inte gå att göra något åt det här. Inte desto mindre: i sin företagshistoria talar man om att ”säkerställa kundernas säkerhet”.

Det kan bli så att läkemedlet visserligen fungerar men patienten hade inte tillgång/råd till det/blev suicidal och avled i tysthet. ”Varje kirurg har sin kyrkogård” sade ju den italienske stjärnkirurgen Macchiarini på Karolinska Institutet. ”Varje läkemedelsbolag har sin massgrav” skulle man också kunna tillägga. Mylans nettointäkter 2015 var  4.216 biljoner dollar. Däremot ska ingen skugga falla över apoteken. Bättre apotekspersonal än på Mårtenstorget i Lund finns bara inte.


mylan-nv-cope-with-price-hike-criticism


Malmö/Lund:När ramen minskar är det svårt att vara visionär” (SDS). Till syvende och sidst handlar det om resurser, blir svaret på förslaget om en egen kulturnämnd och en egen idrottsnämnd i Lund. Men det är ju politikerna själva som mest av alla kan påverka resurserna. Höj kommunalskatten (och med det kommunala självstyrets hjälp även fastighetsskatten, förmögenhetsskatten och arvsskatten) så får vi råd med både kultur, idrott, visioner och mer därtill. Lätt som en plätt om bara viljan funnes.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: