Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #942. Putilov-gate.

Världen: Obama hotar Nordkorea, Svenska Försvaret var i förra veckan mycket nära att fatta beslut om höjd beredskap p.g.a. ryska truppsammandragningar vid gränsen mot Lettland (en övning och inget annat). Ett beslut om höjd beredskap innebär att man visar att ”man vill hänga med”, säger experten Jan Mörtberg till Aftonbladet. Hänga med i vadå? Apokalypsen? Och Kinberg Batras Israel-resa ”Gick inte så bra”. Margot Wallström (S) betonade dock vikten av att undvika dramatiska förändringar i säkerhetspolitiken. Alliansfriheten ligger fast, meddelade hon. Tagga ner! Ta er samman! Eller ersätt regeringen med Arbetarrådens Generalråd så det blir någon ordning i det här landet…!

Sverige: Jag skrev i förra krönikan om ormynglet Putilov/Alexander/Lagerlöf etc. som bluffat och ljugit sig fram genom mediavärlden  för att slutligen hamna som anställd på SD:s riksdagskansli. AB skrev också men Konst&Politik var först. I veckans Internationalen kräver man en ursäkt av Arbetaren som publicerade Putilov i polemiken med Intis och det är fullt rimligt. Rickard Wallenius som var redaktör vid tillfället är väl närmast berörd, men också dagens Arbetaren. Det räcker inte med att förse hans många artiklar med varningar i efterhand eftersom skadan redan är skedd. Och passa då på att be Vänsterfronten och Borobka om ursäkt också då Putin – med Putilovs benägna bistånd – lyckats mer eller mindre utradera dem.

Men just nu i skrivande stund ser jag att där kom den, Arbetarens ursäkt. Redaktören Toivo Jokkala skriver:

”Jag ber som Arbetarens ansvarige utgivare förbehållslöst alla som varit i förbindelse med – eller omskrivits av – ”Egor Putilov” i hans frilansskrivande för Arbetaren, om ursäkt. En särskild ursäkt går till alla som på något sätt drabbats negativt av hans artiklar. /…/ Skandalen ”Egor Putilov” har skadat många. Som ansvarig utgivare för Arbetaren beklagar jag tidningens del i den djupt.”.

Hedersamt, Arbetaren. Förtroendet är återställt. Och de ryska anarkisterna, situationisterna i Pussy Riot och många andra fortsätter kampen mot Tzar Putin. (”Putte” som SD kärleksfullt benämner honom). Och Makhnoviterna i Ukraina fortsätter också kampen mot Kiev-fascismen. Den internationella antifascismen slåss nu på ytterligare två fronter: USA och Ryssland. Det kan se mörkt ut men slutsegern är ändå oundviklig.

Sverige: I natt drömde jag om Falun, Sveriges Svennigaste Stad. Det var julafton och allting i staden in i minsta detalj var uppfört i pepparkaksdeg: hus, träd, dalahästar, gator osv. Helylle. Inte ens ett bokcafé finns där idag, det totalhavererade Miljöpartiet dominerar och samtidigt breder SMR, nazisterna och SD ut sig i hela landskapet. Var finns antifascisterna och anarkisterna i Dalarna? Nu får ni vakna! En gång var Lindsberg Dalarnas radikala centrum. Gå till offensiv! Börja med att utropa Falun, Ludvika, Hedemora och Borlänge till en nazifri zon! Det gjorde vi i Lund och jag lovar, det gör effekt.

Malmö/Lund: Det verkar litet retarderat att slita ner vänsterstickers och djurskyddsstickers längs Tunavägen som nassarna (och Securitas?) roar sig med och slänger på marken som de miljöbovar de också är. Ni kan ge upp direkt för det gör aldrig vi, Lundabor mot nazism!

Malmö/Lund: Konst & Politik (och lilla jag) har genom åren belönats med epitet som ”Sveriges Noam Chomsky” och ”Lunds viktigaste enskilde opinionsbildare”. Jag avstår att kommentera sanningshalten i detta, men jag är däremot säker på att denna (mycket välbesökta) blogg har gjort skillnad. Ni kan alltid lita på den. Uppdateras varje dag. No surrender!

Här och på India Däck Bokcafé är kunskap som bäst.


india***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: