Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #940. Hur bekämpas högerpopulismen?

Sverige: (V) föreslår att man ska kunna få CSN-lån för att ta körkort. Det verkar i förstone egentligen rimligt, även om jag är skeptisk till bilismen i sig – eller rättare sagt dess konsekvenser trafikolyckor och miljöförstöring genom avgaser och asfaltering. Men om alla bilar blir fossilfria och förarlöst självgående kommer saken i ett annat läge. Frågan är då om det verkligen behövs körkortsutbildning. Och den största kostnaden utgörs ju av själva bilinköpet. Har man ett par hundratusen att spendera finns det kanske angelägnare saker – om man nu inte bor väldigt isolerat. Kollektivtrafik är det enda vettiga i långa loppet. Höj istället bidragsbeloppet på studielånet så fler arbetare kan ha råd med högre utbildning. Och överklassen har redan bil.

Sverige: Jämförde Pride med IS – nu utesluts han. KD:aren tog en time out från politiken efter sitt uppmärksammade Facebookinlägg i våras. Han avgick då också som gruppledare för Kristdemokraterna i Alvesta. Nu har KD i Kronoberg begärt att han ska uteslutas från partiet (AB). Påminner om någon av de ständiga SD-skandalerna; skillnaden mellan KD och SD blir ju också allt mindre; det behövs pincett för att upptäcka den redan nu.  I takt med att borgarna förbereder sig för att bilda regering med SD efter valet 2018. Vilket vore en katastrof för merparten svenskar – och inte minst för nysvenskarna, naturligtvis.

Malmö/Lund: Lunds universitet inrättar nu ett etikråd, och det är inte enbart mot bakgrund av Macchiariniaffären vid Karolinska institutet.– Vi har länge haft tankar om att bilda ett etikråd, för att ha diskussioner om etikfrågor i största allmänhet, inte ärenderelaterade. Så tanken är oberoende av vad som hänt kring Macchiarini. Men samtidigt har ärendet gjort det mer aktuellt, säger Bo Ahrén, vice rektor Lunds universitet samt läkare och professor på medicinska fakulteten.(SR P4).

Malmö/Lund: I Europa röstar var femte väljare på auktoritära och populistiska partier. Och i USA kan nästa president heta Donald Trump. Hur hamnade vi här? Handlar det om djupt liggande ”mörka” värderingar, främlingsfientlighet och nationalism, som väcks till liv hos en vit medelklass som ser sina privilegier hotade? I panelen: Göran Greider, chefredaktör för Dala-Demokraten. Poet, författare och debattör. Charlotta Levay, ledarskapsforskare, dagspresskrönikör och styrelseledamot i kristdemokratiska tankesmedjan Civitas. Magnus Lindén, lundapsykolog som forskat på ”mörka” personlighetsegenskaper och deras koppling till anti-demokratiska åsikter och benägenhet att följa auktoritära ledare. Anders Sigrell, professor i retorik vid Lunds universitet. Programledare: Andreas Ekström, författare och journalist (Vad nu han kan ha att tillföra; vi får väl se.) (SDS).

Jag vill i sammanhanget rekommendera en utmärkt skriven artikel av Antifascistisk Aktion om den högerpopulistiska och antisemitiska gruppen De Fria.

Malmö/Lund: Lördagen den 17 september öppnar omkring nittio aktörer i Lund upp sina dörrar för Lundabor och tillresta som vill mingla, uppleva kultur, naturvetenskap och allt annat som ryms inom det ovanligt digra programmet. Drygt 400 programpunkter från klockan nio på morgonen till tre på natten. Det är dags för den trettioandra Kulturnatten. (SDS). Den radikala frihetliga Lundavänstern brukar också delta, och kanske händer det något på India Däck Bokcafé. Genom åren har vi bland annat haft konst, musik och föredrag.

Konsten: En av mina målningar som visats  på India genom åren, bl.a. på Kulturnatten.


4

S. Jacobson: Ädelstenar. O.p.p. 2010.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 8 september, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: