Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #937. You Say You Want a Revolution.

Världen: Nyhetskanalen CNN publicerade på tisdagen en nationell opinionsmätning i vilken Donald Trump gått om Clinton. ”Trump är rasist och Clinton är en lögnare, så vad spelar det för roll om jag väljer båda eller ingen”, frågar sig en ung svart kvinna från Ohio i en väljarundersökning enligt New York Times.

Världen: Nu har proteströrelsen Black Lives Matter börjat göra allt större avtryck även i Storbritannien och Sverige. Forskare menar att Black Lives Matter kan vara vår tids medborgarrättsrörelse för svarta människor. – Black Lives Matter är ganska typisk för sociala rörelser i vår tid. Den börjar i sociala medier för att senare bli en fysisk rörelse, säger Tobias Hübinette, forskare och en av författarna till rapporten ”Afrofobi” (svt.se).

Världen: Nyligen fotograferades en amerikansk polisman med en nazitatuering. I en FBI-rapport från 2006 skriver myndigheten att det finns ett stort problem med vit-makt-sympatisörer som infiltrerar USA:s poliskårer. Det lär knappast ha blivit mindre under senare år.

Konsten: I Tantolunden i Stockholm finns snart Söders första öppna vägg för gatukonst. Väggen blir 17 meter lång och 3 meter hög, och det är möjligt att måla på båda sidorna av väggen. Sammanlagd målningsbar yta blir 34 x 3 meter. Lördagen den 10 september invigs väggen av Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

gatukonst

Konsten: På Victoria & Albert Museum i London öppnar utställningen You Say You Want a Revolution: Rebels and Records 1966-1970 den 10 september skriver The Guardian.

revo

Courtesy The Beatles illustrated lyrics – Revolution 1968 by Alan Aldridge. Photograph: Victoria & Albert Museum.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 7 september, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: