Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #932. Plåga Lund.

Världen: Polis satte in tårgas för att skingra demonstranter vid slutet av en fredlig demonstration i São Paulo till stöd för Brasiliens avsatta president Dilma Rousseff och med avgångskrav mot president Michel Temer. Det var den största demonstrationen, enligt arrangörerna med 50 000 personer, sedan Michel Temer svors in i förra veckan.Tårgasen orsakade panik och ledde till sammandrabbningar (AB). Det verkar bli som Kubas Raoul Castro kommenterade nyligen: Folket kommer att ta tillbaka sina sociala landvinningar. Bort med Temer, in med Dilma! Än har de fattiga inte sagt sitt sista ord.

Sverige: Ilmar Reepalu kommer med ett ytterst försiktigt förslag om ”begränsade privata vinster i välfärden”. Ardalan Shekarabi pekar på studier som visar att 15 miljarder kronor har plockats ut i övervinster av välfärdsföretagen, pengar som enligt ministern kunde ha använts till bättre kvalitet i verksamheterna. Så här kan vi ju inte ha det, säger han. (AB). Nej, precis. Inga överföringar av välfärdens skattemedel till Panama. Det räcker verkligen med de tusen miljarder som redan fräckt försvunnit ur landet.

Men då skriker borgarnas partier som stuckna grisar. Annie Lööv talar om ”rena rama fondsocialismen”, det fulaste hon kan tänka sig. Men. Totalförbud mot vinster inom vård, skola och annan samhällsnytta borde vara en självklarhet, och gärna löntagarfonder därtill.

Malmö/Lund: ”Fråga Lund, denna vår egendom är idag hotad och sedan någon vecka tillbaka på väg att utplånas av en herr Luuk, som vimsigt och virrigt gjort Bolibompa-tv av de lärde i Lund. Han har satt sig själv i förarsätet i ett tv-koncept där han överhuvudtaget inte hör hemma. Hans bildning består av några år på Handelshögskolan i Stockholm! Vad har denna centralmaktens representant att göra i den skånska myllan vid ett av våra äldsta universitet? Svaret är: Slätt intet. Han tar sig bara friheten att åka snålskjuts på en kvalitetsstämpel för att marknadsföra sin egen okunskap”, skriver de akademiska lokalpatrioterna Britta Broberg, Rolf Färe och Ingvar Pettersson i Sydsvenskan bl.a.

Kan i stort bara instämma. Det hela gränsar till lyteskomik som inte är rolig alls. ”Plåga Lund”. Jag lider med panelen. Programmet startade en gång som intellektuell och spirituell forskningsinformation med en air av Lunda-anda. Idag återstår ingenting av detta – bara ”infotainment”. Här fanns chansen att få intelligenta svar på svåra frågor inom vetenskapens olika fält och inom forskarsamhället, och vad gör man? Ett Bolibompa för vuxna. Mer populärt än vetenskapligt; impopulärt och ovetenskapligt. Tragiskt. Samma utveckling som i de populärvetenskapliga specialtidskrifterna, där artikeltexten  alltmer får vika för glassiga färgbilder och braskande rubriker. Sänd några av de bästa repriserna från 60- och 70-talet istället om nu SVT vill rädda ansiktet.

 

PlågaLund

Postmoderna tv-showen Plåga Lund. Nej, kom tillbaka Fråga Lund! Kom tillbaka Bengt Feldtreich!

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 5 september, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: