Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #930. Vänstervindar? Sverige har fått nog. Vänstervindar!

Världen: Klimatavtalet går framåt och TTIP-avtalet går antagligen till historiens soptipp. Äntligen blåser det vänstervindar i Sverige, Europa – (och i USA som bekant orkan).

Sverige: »Skrämmande likheter mellan SD:s partiprogram och Mein Kampf« skriver Mikael Nilsson, historiker, som har gjort en grundlig jämförelse (Dagens Arena). Hur många SD-röstare vet i vilket samhälle de kommer att vakna upp till om SD får sin vilja igenom? För att inte tala om oss andra…

Sverige: DN kallar Putins Ryssland för ”de röda” i samband med den svensk-finska flygstridsövningen nyligen. Svensson http://www.zaramis.se kommenterar: ”Den svenska vänstern står miltals till vänster om Ryssland idag år 2016, men likafullt så kallar Holmström landet för den ’röda sidan’. Jag vet inte om karlen är färgblind eller var skon annars klämmer. Att kalla Putin och hans oligarker för den röda sidan är en taskspark mot all hederlig journalistik. Det är ett tråkigt konstaterande, men det är just den sortens skriverier som Holmström är anställd för att ägna sig åt…”

DN vet inte skillnaden på frihetlig socialism och stalinism heller. Eller något annat. Kalla-krigs-retorik och russofobi kan bara ha en effekt: att öka konflikthotet. Och alla svenska militärer suktar ju efter hardcore stridserfarenhet. Bofors marknadsför sina vapen med ”utprövad i strid”. Det gäller att stärka mördar…förlåt, varumärket.

Malmö/Lund: Ja, det kan bli en lång het höst i Malmö/Lundområdet. Support your local charmin’ black bloc activist!

Ännu en gång: En lista på ”Autonoma segrar” är ett av mina kommande projekt på denna blogg men jag behöver er hjälp. Inga namn kommer att nämnas, men gärna kärnfulla beskrivningar av lyckade kamper som gett resultat, både äldre och nyare, från 90-talet till idag, och hela Sverige räknas. Som exempel: 30 november 1991 och 2008 som ledde till att nassetåget numera är nerlagt. Salemmarschen, Ojnareskogens räddning, Bergatrollens ockupation, osv. Både ”autonom”, ”aktioner” och ”seger” kan tolkas pragmatiskt, men meningen är att visa att motstånd lönar sig. Du kan vara helt anonym, men ange gärna tid, plats och t.ex ”SUF” el.dyl.

Skriv nu om er aktion/er till denna blogg! Publiceras så snart jag fått in material, Tack på förhand, kamrater!

niklas Gustavsson

vården

 Vårddemonstrationer i Helsingborg. Foto courtesy Niklas Giustavsson/HD.

***

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: