Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #929. De autonoma segrar!

Världen: Frihandelsavtalen för storföretagsstyre av samhällena kan falla. Amerikanska presidentkandidaten Hillary Clinton har sagt att hon tänker sätta stopp för frihandelsavtalet TPP som rör USA och Stilla Havs-länderna. Då faller antagligen också systeravtalet TTIP mellan USA och EU, skriver svenska sajten www.redjustice.net. Storbolagen kommer då inte att kunna stämma staten med krav som t.ex. högre profiter och mindre offentlig sektor som det är tänkt. En mycket positiv nyhet – men vi måste fortsätta att följa utvecklingen noga.

Sverige: På ett trettiotal platser runt om i landet har det demonstrerats idag under parollen ”En annan vård ät möjlig”. Gabriel Wikström måste lyssna! Regeringen måste handla! Situationen är på alla sätt akut.

Vården kollapsar under tyngden av personalbrist, platsbrist, stress och låga löner – patientsäkerheten kan inte garanteras och ett resolut ingripande krävs. Nu väntar vi på Wikströms och regeringens besked.  Ett har redan kommit: Wikström medger att vården brister.  – Vi skjuter till resurser; från nästa år handlar det om totalt tio miljarder till kommuner och landsting i permanenta statsbidragshöjningar. Och det är ju ett sätt att möta de brister som tas upp här, säger han (AB). Bra, men det krävs också mycket mer personal – med anständiga löner. Det usk:orna uträttat är värt varenda öre, dom är nationalhjältar.

Malmö/Lund: Att ett Vänsterradikalt Stormöte avhållits är lovande och kommer säkert att inspirera höstens aktiviteter. Ett referat kommer senare. Ett annat Lund är också möjligt! More to come. Det kan bli en lång, het höst.

Upprop: En lista på ”Autonoma segrar” är ett av mina kommande projekt på denna blogg men jag behöver er hjälp. Inga namn kommer att nämnas, men gärna kärnfulla beskrivningar av lyckade kamper som gett resultat, både äldre och nyare, från 90-talet till idag, och hela Sverige räknas. Glöm inte plats & datum! Som exempel: 30 november 1991 och 2008 som ledde till att nassetåget numera är nerlagt. Salemmarschen, Ojnareskogens räddning, Bergatrollens ockupation, osv. Både ”autonom”, ”aktioner” och ”seger” kan tolkas pragmatiskt, men meningen är att visa att motstånd lönar sig.

Skriv nu ett kort inlägg om er aktion/er här nedanför denna krönika i kommentarsfältet! Publiceras så snart jag fått in material. Tack på förhand, kamrater bloggläsare – mot nya segrar!

 

redjustice

 Foto: freeimages.com/Red Justice

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: