Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #926. Vart går Brasilien?

Världen: Den avsatta presidenten Dilma Rousseffs politik i Brasilien har uträttat storverk i fattigdomsbekämpning och jämlikhet. Om högerns statskupp säger Kuba i ett uttalande att landet ”upprepar sin solidaritet med president Dilma och kamrat Lula liksom med Arbetarpartiet, och är övertygat om att det brasilianska folket kommer att försvara de sociala landvinningar som har uppnåtts och beslutsamt motsätta sig den nyliberala politik som andra kan försöka ålägga dem liksom plundringen av deras naturresurser” (Counterpunch).

Nye presidenten Michel Temer från högerpartiet PMDB har nu tagit över. Om anklagelserna och den politiska skenrättegången mot Dilma säger Noam Chomsky: ”Hon är kanske den enda politiska ledaren som inte har stulit för att berika sig”. Men när högern nu fifflat till sig makten börjar huggsexan och det nordamerikanska kapitalet gnuggar händerna.

Sverige: Den bruna tidskriften vi tidigare skrivit om fick alltså till sist en monter på Bokmässan, efter att mässan ändrat åsikt minst två gånger. Litet svajigt. Aftonbladet och Aktuellt fokus m.fl. applåderar. Ingen bokmässa utan en riktig nazist! Så tog extremhögern ännu ett steg mot normalisering. Dessutom aktiveras nu de utlovade bojkotterna eftersom motståndet finns kvar.

Du kan lita på att denna blogg aldrig kommer att försvara nazisters eller antisemiters närvaro oavsett var dom uppträder; då får dom först lämna de villolärorna bakom sig.

Sverige: 4 september demonstrerar det landsomfattande Vårdupproret. En annan vård är möjlig! Vi är många!  Vi är Vårdupproret! Vi vänder oss till ansvariga politiker och tjänstemän och våra krav är:

  • En hållbar arbetsmiljö för alla professioner i vården!
  • Tid för återhämtning vid natt- och skiftarbete.
  • Färre patienter per sjuksköterska i akutsjukvården – det ger färre vårdskador och ökad överlevnad.
  • Öppna stängda vårdplatser – inga fler ska dö p.g.a. platsbrist.
  • Adekvat löneutveckling över arbetslivstid.
  • Lika vård för alla!

Malmö/Lund: Under novischveckan har en ekonomfadder roat sig med att med sin cigarett brännmärka novischer. ”Sjukt att ens komma på tanken” säger studenterna (Lundagård). Detta är bara det sista i en lång rad skandaler i samband med ”nollningen” av nya studenter.

Citatet: ” – Jag har levt ett bra liv och jag är mycket tacksam för det. Jag är också glad för att jag alltid tillhört vänstern”. — Mikael Wiehe, 70, intervjuad i ETC.

 

dilma

 Dilma Rousseff.

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 2 september, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: