Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #925. Konsthallen(s) öde.

Världen: Idén om basinkomst sprids över världen. Basinkomst utreds och testas just nu på flera platser runtom i världen. Både hög- och låginkomstländer intresserar sig för frågan, som dessutom tycks förena röster från både höger och vänster, skriver ETC.

Sverige: Busch Thor: SD inte rasistiskt parti. Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor tycker till skillnad från Moderatledaren Anna Kinberg Batra inte att SD är ett rasistiskt parti (AB). Hon utesluter inte passivt stöd från partiet. Förklaringen till denna blinda fläck för rasism kan bara bero på att EBT och KD också är rasistiska; lika barn leka bäst.

Malmö/Lund/Konsten: Lunds Konsthalls vidare öde har nu utretts. Det mesta är fortfarande oklart och utredningen går inte in på det konstnärliga innehållet, det helt centrala i debatten, utan föreslår bara olika sorter kommersialisering av verksamheten.

Utredarna menar att förslagen hade kunnat vara skarpare om rekryteringsprocessen av en ny kulturchef efter Chris Schenlaer hade varit avslutad och om den planerade kulturpolitiska strategin för kultur- och fritidsförvaltningen vore klar. Just därför borde man avvaktat med att genomföra utredningen överhuvudtaget, menar Gunnar Brådvik (L) som tycker att rapporten, som kostat Lunds kommun 200 000 kronor, är innehållslös.– Så här i efterhand tycker jag att det är att kasta pengarna i sjön. Visst, det är trevligt med ett kafé men det påverkar inte konsthallens utbud, säger han (SDS). Nattklubb föreslås också.

Varför inte titta på Malmö Modernas välfungerande verksamhet och sen anställa en chef som också vill visa det bästa av måleri och annan äldre och nyare analog konst? Då skulle publiken komma tillbaka och utställningskvalitén kunna höjas.

”Konsten skall vara som en länstol” sa Matisse en gång. Inte som en spikmatta.


ModernaMalmö

 Moderna Muséet Malmö – ett föredöme.

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 1 september, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: