Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #916. Erdogan anfaller Rojava.

 Världen: The Kurdish Question skriver: “Turkey is fighting the Kurds under the excuse of fighting terrorism; they aim at taking over the whole region west of the Euphrates, and maybe going further towards Raqqa to stop Kurdish hopes of making a federal or autonomous region in northern Syria,” [the administration] told ARA News. Att Erdogan är ett svin kan ingen längre förneka utanför turkiskt fascistiska kretsar. Nu har han och hans armé gått till anfall mot Rojava i det kurdiska gränsområdet och jag kan inte ens beskriva hur jag föraktar honom. Men kurderna är stridsvana, de kommer att uppbåda tappert motstånd och till skillnad från Turkiet har de ideal att kämpa för. Sverige måste verkligen göra allt vi kan för att stödja Rojava i denna situation. Margot Wallström, var är du?

Världen: Vem sa att politisk psykiatri inte förekommer längre? Det ryska Serbskijinstitutet var under kalla kriget ökänt för att dissidenter och oppositionella tokigförklarades där. Amnesty International skrev i en rapport: ”Politiskt oliktänkande spärras in på mentalsjukhuset Serbskijinstitutet i Moskva. Fångarna får ingen möjlighet att försvara sig i en rättegång utan ’undersöks’ av en politisk avdelning som kallas Speciella Diagnosdepartementet. Det innebär att ett antal politiska psykiatriker avgör om fången är så politiskt farlig att han bör spärras in”.

Detta trodde ni nog tillhörde historien, men icke. AB skriver 24/8 2016: ”Människorättsgrupper protesterar för att en känd tataraktivist på den av Ryssland annekterade halvön Krim är intaget på ett mentalsjukhus. Den 59-årige Ilmi Umerov har varit intagen på ett mentalsjukhus i staden Simferopol sedan den 18 augusti för en psykiatrisk utredning som kan ta minst 28 dagar. I maj anklagade Ryssland Umerov för att uppmana till att bryta Rysslands territoriella integritet på krimtatariska tv-kanalen ATR. Han riskerar fem års fängelse.” Sedan Moskva annekterade Krim 2014 har de ryska myndigheterna riktat in sig särskilt på att trycka ner de muslimska tartarerna på halvön, det vill säga den grupp som tydligast har opponerat mot ockupationen.

Sverige: Sen bör vi tillägga att Ryssland inte alls är ensamt om dessa metoder, USA gjorde likadant med sina oppositionella under senator McCarthys häxjakter, och i Sverige användes lobotomi ”som en utmärkt metod för att bota kommunister” enligt en viss professor Rylander.

Under 1970-talet kom ett nytt uppsving för den svenska politiska psykiatrin när var och varannan tonåring var vänsteraktivist. Man importerade diagnosen ”sociopat” (idag heter det ”våldsbejakare”) och Folksam drev Mentalhälsokampanjen som riktade in sig på opposition på arbetsplatserna. Den aktuella Säpo-kampanjen mot ”våldsbejakande vänsterextremism” har fått hjälp av psykiatrikern Niklas Långström som mumlar om ”paranoia” – som lustigt nog är själva drivfjädern i Säpos arbete. O the irony. Att psykiatrisera politiska åsikter har ännu en gång blivit accepterat. Detta sker nu, idag. Så tro inte att den politiska psykiatrin redan är förpassad till historiens skräckkabinett tillsammans med isbad och insulinchocker. Inte än i alla fall. Men det kommer.

Malmö/Lund: 29 grader i skuggan och betydligt mer i solen och jag bara njuter. Det kunde ha kommit värme tidigare men till sist blev det sommar ändå.

Konsten: S. Jacobson: Äpple, o.p.p. och digital art 2016.


äpple

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 27 augusti, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: