Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #915. Nazismen och de demokratiska rättigheterna.

Skribenterna på Aftonbladet skriver så tangenterna glöder: upp till kamp för nazisternas dyrbara yttrandefrihet, denna gång på Bokmässan där de ville sprida sitt gift från en egen monter.

Det får mig att minnas hur f. justitieministern Gun Hellsvik (m)Gun Hells Week som amerikanarna säger – talade sig varm för nazisternas ”demokratiska rättigheter” den 30 november i Lund. Att dessa aldrig erkänt någon annans rättigheter, eller demokratin överhuvud, ansågs inte höra dit. Stackars stackars nazister och stygga stygga antifascister.

Nu blev det som vi vet ett slut på nazisternas stöveltramp genom centrala Lund, närmare bestämt tack vare 5000 lundabor den 30/11 1991 och den 30/11 2008. Då tågade hardcore nazigrupperna Info 14 och Fria Nationalister bakom banderollen ”För yttrandefrihet”. Dom kom aldrig in i centrum, och sen dess är fackeltåget nerlagt för all framtid.

Var då detta ett nederlag för demokratin och de mänskliga rättigheterna? Nej, det var en seger, en seger därför att allas lika värde i detta fall fick företräde framför yttrandefriheten. Vi ser fram emot nya segrar – och att inte bara Lund utan hela Sverige en gång blir en nazifri zon.

Då kan hets mot folkgrupp och andra uppmaningar till övergrepp inte längre ta skydd bakom den liberala yttrandefriheten. Att Bokmässan tack vare proteststormen beslutade sig för att inte bli en plattform för nazipropagandans normalisering hedrar dem trots allt. Antifascism never goes out of fashion. Tess Asplund – vi älskar dig!


 

tess2

Tess Asplund. Foto courtesy David Lagerlöf/Expo..

 ***

  • Att läsa: (på nätet): Konst&Politik: Betydelsen av 30 november. https://anarchyisorder.wordpress.com/2011/06/23/betydelsen-av-30-november/
  • (I bokform): Brink-Pinto/Pries: 30 november. Kampen om Lund 1985-2008. Pluribus förlag, www.pluribus.se.
  • Sverige har skrivit under FN:s (1969) och EUs (2000) förbud mot rasistiska organisationer. Polisen vägrar att verkställa det och lagen om Hets mot folkgrupp (1948) används inte. Detta är ett lika stort problem som nazisterna själva (både de innanför och de utanför parlamentet). Vi hoppas något görs innan det är för sent. Tur att AFA finns.

 


reddeer

 Courtesy Red Deer Collective, https://www.facebook.com/Reddeercollective.

love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: