Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #914. Varning för tiggeriförbud!

Världen: Läkemedelsbolaget Mylan är i blåsväder efter att ha chockhöjt priserna på allergimedicin för barn i USA. Och här i Sverige har bolaget ett par gånger under året haft slut på (restnoterad som facktermen lyder) apoteken av en för patienterna livsviktig antidepressiv medicin, Mianserin. Det finns inget ersättningspreparat. Kanske den inte är tillräckligt lönsam? Jag ser på nätet att jag verkligen inte är ensam om detta. Efter mer än en månads uppehåll ska den komma tillbaka i september, om den kommer tillbaka. Ingen förklaring, ingen ursäkt, ingen planering och inget socialt ansvar  – profiten går självklart före patienterna. Tänk om det hade gällt hjärtmedicin. Jag är själv berörd och kan säga att det inte är roligt men jag tänker inte ge upp i första taget.

Världen: Turkiet har inlett en offensiv i nordvästra Syrien. Som vanligt påstår man sig bekämpa Daesh medan man i själva verket angriper kurderna. Bryt med Turkiet – Stöd Rojava och PKK!

Sverige: Varning för tiggeriförbud. ”Sven Hovmöller sitter i styrelsen för föreningen Hem, som strukturerar det ideella hjälparbetet som finns för marginaliserade EU-medborgare i Sverige. Föreningen ordnar bland annat gratis svenskundervisning två timmar varje söndag i Högdalen i södra Stockholm. De flesta som kommer i kontakt med föreningen är just fattiga romer från Rumänien och Bulgarien och Sven Hovmöller säger att deras situation kommer att bli ännu svårare om Sverige i framtiden skulle införa ett förbud mot tiggeri. – De kommer att svälta ihjäl” (Fria.nu).

Malmö/Lund: Lund och Malmö kritiseras i Sveriges Förenade Studentkårers rapport om bostadssituationen i studentstäder. Lundagård skriver: ”Lund och Malmö får bakläxa i Sveriges Förenade Studentkårers rapport över bostadssituationen i studentstäder. Rapporten, som bygger på uppgifter från studentkårerna i de aktuella städerna, kommer fram till att sju av tio nya studenter i Lund kan sakna fast bostad i staden i höst”.

Konsten: S. Jacobson: Salt Water. Digital art, 2016.


drip12


 

Citatet: ”Anarkafeminismen är ett resultat av många olika influenser och vi samexisterar också med många olika tendenser på den politiska arenan. Vi strävar inte efter att skapa en massrörelse utan efter att vara överallt i samhället. Vi sprider våra idéer och strategier för att öka demokratin och jämställdheten på varje nivå där vi befinner oss”. — Sofia Hildsdotter, i: ”An anarcha-feminists’ subjective perspective of anarcha-feminism”. The Anarchist Library.

 

love&peace

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 26 augusti, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: