Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #913. Sverige – nazistfri zon!

Hösten kommer att bli händelserik. Och indiansommar är min älsklingsårstid. Jag väntar på att vildvinet ska börja glöda på Katedralskolan och på Universitetsbiblioteket.

Världen: Irakiska styrkor har återtagit staden Qayyarah, som kontrollerats av terrorrörelsen IS. Återerövringen bedöms strategiskt viktig med tanke på försöken att återta Mosul, som ligger norr om Qayyarah i norra Irak. Staden ses som en strategisk utgångspunkt för en framtida offensiv mot IS (AB). Daesh kommer att besegras – om inte stormakterna och Assad konsternerar.

Sverige: Regeringen har utlovat EU:s lägsta arbetslöshet i Sverige till år 2020. Enligt dagens prognos från finansminister Magdalena Andersson (S) kommer siffran ligga på 6,2 procent det året – vilket inte ser ut att räcka. – Självklart är vi inte nöjda med det, vi kommer att fortsätta att arbeta för att ytterligare få ned arbetslösheten och kommer att lägga fram fler åtgärder, säger hon till AB. Massarbetslösheten ser ut att fortsätta, om än på en lägre nivå. Först under 4% börjar det likna något, och 0% skulle flytta fram arbetarklassens positioner gentemot arbetsköparna.

Sverige: ”Man kan verkligen inte påstå att demokratin är hotad för att [den nazistiska tidskriften] inte får ha monter på bokmässan, skriver Åsa Linderborg bland annat. Och argumentet att de får uppmärksamhet (aktuelltfokus) faller också på hälleberget. Med propagandamonter hade deras uppmärksamhet blivit maximal. Inga nazister varken inomhus eller utomhus – och hör sen.

Malmö/Lund: 36 personer har sökt tjänsten som kulturchef i Lunds kommun. Bland de sökande återfinns kulturpersonligheter, flera kulturchefer runt om i Sverige samt kommunala tjänstemän inom kultursektorn. Några uppseendeväckande namn ser inte ut att finnas med. Lunds kulturliv måste börja om från scratch. Satsa på den analoga konsten! Gatukonst och graffiti ingår i det begreppet. Och skapa fler allaktivitetshus, kulturhus och mötesplatser!

Konsten: I Köpenhamns populära hamnkvarter Papiröen öppnar idag en helt ny konsthall – Copenhagen Contemporary. I de gamla stora lagerlokalerna ska man satsa på att ställa ut konstverk av större dimensioner och man öppnar med bl a Ragnar Kjartansson och Bruce Nauman. (SR). Kan man hoppas på måleri i jätteformat? Det saknas ofta numera och behövs. Här en bild från Louisiana i Humlebæk, Danmarks hittills bästa konsthall.

 

_Louisiana-Museum-of-Modern-Art

Foto Courtesy Louisiana.

Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: