Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #912. Proxima b, en jordlik exoplanet.

Världen: En jordlik planet med förutsättningar för liv har upptäckts bredvid solens närmaste granne i rymden, den röda dvärgstjärnan Proxima Centauri. Den har fått namnet Proxima b. Avståndet till planeten är 4,2 ljusår. Det är så nära vi kan komma en planet utanför vårt eget solsystem (Nature, 24/8 2016). Både storleken och temperaturen påminner om Jordens fast utan årstider. Det kan mycket väl finnas både vatten och atmosfär. 11 dagar tar planetens varv runt sin stjärna.


Proxima_Centauri_b_from_space

Illustration Wikimedia Commons.

 Malmö/Lund: Som vi tidigare skrivit om kan reningsverket i Källby äntligen komma att läggas ner. Planen är att dra ledningar till Sjölunda reningsverk i norra Malmö och sedan pumpa avloppsvattnet dit. Då frigörs marken där Källbyverket ligger och kan användas till bland annat nya bostäder. Men det krävs att Sjölunda byggs ut ordentligt, skriver Sydsvenskan. Den största vinsten som jag ser det är att den förorenade Höje å åter kan bli lämplig för bad och fiske som den en gång var före reningsverkets tid. Att bygga bostäder just där är väl en annan fråga men i vilket fall kommer rekreationsvärdet för området att höjas och det behöver lundaborna.

Konsten: Toots Thieleman blev 94 år. Han var världens främste jazzmusiker på kromatiskt munspel. Han spelade också gitarr och vissla kunde han lika briljant tonsäkert. Han gjorde många Sverigebesök och samarbetade bl.a. med Hasse & Tage. Här är han i med sin egen komposition Bluesette.


 

Toots Tieleman: Blusette.

love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 25 augusti, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: