Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #911. ”Medinflytande” och verklig demokrati.

Sverige: Den som har en privat vårdförsäkring ska inte längre kunna gå före i kön inom sjukvård som är offentligt finansierad. Regeringen vill, med stöd av V, skärpa lagen. (AB). En självklar, och bra, åtgärd. Men det förutsätter också att den offentligt finansierade sjukvården får kosta!

Sverige: Antalet polisanmälningar om snatteri och stöld har ökat i Ljungby kommun de senaste två åren. En butiksägare är också orolig över ”att brotten har blivit mer våldsamma”. (SR). Det är väl klart att människor som inte har mat blir desperata. Dessutom har alla butiker inberäknat denna sorts svinn i budgeten, så det drabbar ingen fattig. Sänk och subventionera matpriserna till en början med!

Malmö/Lund: När programmet för Lundabibliotekens satsning ”Lund läser” dras igång den 8 september står Hassen Khemiris bok ”Allt jag inte minns” i centrum. Tanken är att så många som möjligt ska läsa och diskutera den och boken delas också ut gratis av biblioteken, skriver Sydsvenskan.

”Jag tror att Lunds kommun är ganska unik som har anställda ungdomsombud som själva är unga och jobbar för andra ungdomar. Vi kan bistå med resurser till ungdomar som vill genomföra projekt, som en snabbfil till inflytande i kommunen” säger Lunds nya ”ungdomsombud” (SDS).

Ursäkta om jag är skeptisk men det här låter alldeles för bra för att vara sant. Eller så handlar det om en historisk omsvängning i demokrati- och ungdomsfrågor från kommunens sida och det vill jag först se bevis på. Till dess är jag böjd att betrakta detta som en dragkamp mellan stadens byråkrater och den mycket aktiva ideella och utomparlamentariska vänsterrörelsen där kommunen försöker slå in en kil, ungefär som med ”Ungdomstinget” (som alltid fick nej på sina förslag) och Wickmanska gården (som särskilt polisen frekventerade). Den manipulationen kommer i så fall inte heller att lyckas.

Först när alla Lunds innevånare, ungdomar såväl som andra, har ett reellt direktdemokratiskt inflytande över politik och ekonomi kommer vi att nöja oss och vid det laget behövs varken politiker eller byråkrater. Eller kapitalister för den delen. Helst ingenstans i hela världen.

Först då kan vi tala om demokrati utan att behöva rodna.

 

inflytande

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 23 augusti, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: