Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #910. Cut-and-paste genteknik.

Världen: ”USA är ju en ledare för den fria världen som gör ett värdefullt arbete i att försvara de värden som västerländska demokratier står för”, säger Björn Lyrvall, Sveriges ambassadör i Washington.

Där ser man hur inbäddade diplomater tänker. Han skulle nog må bra av att hemkallas ett tag och sättas att vidga sina vyer rent allmänt. Det är inte USA:s syn på USA som han ska företräda utan Sveriges syn på USA. Det glömde de visst bort att upplysa honom om på UD.

Världen: Den nya crisp-tekniken som underlättar att klippa och klistra i gener används nu på mänskliga embryon och på människor. ”Vi slår av och på olika gener och ser vad som händer”, säger en forskare. Det låter ytterligt riskabelt. Men forskningen anses vara ”lovande” (Ny Teknik). Mycket forskning görs för att det helt enkelt kan göras, den eventuella tillämpningen kommer efteråt. Liksom konsekvenserna.

Sverige: Flyktingar som har fått avslag på sin asylansökan börjar nu vräkas. Totalt är det cirka 900 personer som ska bort från Migrationsverkets boenden. Lagändringen den 1 juni innebar att många av de personer som fått avslag på sin asylansökan förlorade rätten till ersättning samt rätten till boende i Migrationsverkets lokaler (AB). Det kanske finns en ännu grymmare behandling av människor på flykt men jag kommer inte på någon just nu.

Malmö/Lund: LKF planerar att ”bygga billiga bostäder”. Det var något nytt. Återstår att se hur billiga de blir, hyresgäster och bostadsbolag brukar inte ha exakt samma uppfattning om det (SDS) men naturligtvis är det bra att man överhuvudtaget har börjat tänka i de banorna. Det står ju bara 40.000 i bostadskön, de flesta fattiga studenter…

Något positivt till sist. Jag beundrade Stadsparkens nya planteringar idag, underbart. Stadsparken är verkligen en oas, och bredvid mejeriet beundrade jag den nya skejtbanan som verkar mycket populär, där var fullt med ungdomar, från proffs till nybörjare. Det tog ett tag att få det färdigt men det blev bra. Tack för det, Lunds Kommun! ❤

 

Gustav Bergman

Lunds Stadspark, fontänen. Foto courtesy Gustav Bergman.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: