Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #909. BLM och Palestina.

Världen: Svarta aktivisters Palestina-solidaritet utmanar Israel-lobbyn. Den roll som Palestina spelar i Black Lives Matter-rörelsen ställer pro-israeliska lobbyorganisationer inför ett strategiskt dilemma som man inte kan enas om hur det ska hanteras. Den svarta proteströrelsen kan inte disciplineras med lobbyns sedvanliga taktik, påpekar iakttagare (modkraft.dk).


Sverige: Rasistiska Nygamla Tider skulle ha en monter på Bokmässan i Göteborg. Men protesterna och de befarade massavhoppen fick ledningen att tänka om och avvisa Gamla Tider, eller vad dom nu kallar sig.. Protestera lönar sig, skriver zaramis.se. Ja faktiskt, åtminstone för denna gång. (Nicklas Andersson i Aktuellt Fokus har fel). Och det väntar säkert flera segrar över rasismen längre fram. En nazifri bokmässa är en bra början.


Sverige: Bilbrandsdebatten. ”När vi lär oss att polisiära och auktoritära metoder för att stävja sociala problem får motsatt effekt, och vi istället skapar förhållanden som är människovärdiga, rättvisa, inkluderande, kommer bränderna upphöra – inte annars. Med det sagt vill jag ändå understryka att de metoder vi arbetar med enbart är en del av lösningen, det som behövs är långsiktiga politiska lösningar på strukturella problem” skriver Nicolas Lunabba, verksamhetsansvarig för ungdomsorganisationen Helamalmö, i Metro. Klokt och konstruktivt.


Malmö/Lund: Skåne får marint centrum. Professor Henrik Smith och kommunstyrelsens ordförande Karl-Erik Olsson undertecknade i torsdags en avsiktsförklaring om att Lunds universitet ska etablera Östersjöforskning på Marint centrum i Simrishamn (skd.se).


Går det att rädda Östersjön? Det är nödvändigt – och då brukar det gå. Försurade insjöar har tillfrisknat efter regelbunden kalkning och kvicksilverhalterna i fisk minskar eventuellt, men detta är ett mycket större projekt. Giftfri odling i omgivningarna vore en stor hjälp eftersom övergödningen från åkrarna är kanske det allra största problemet. Bilismen bidrar också men övergången till fossilfria bilar kan ändra på det. Om konstgödning förbjuds sjunker visserligen produktiviteten och vinsten för bönderna, så miljöintresset sätt på prov. Men på sikt gäller det ju hela miljöns överlevnad, och därmed också vår egen.

Konsten: Min senaste digitalbehandlade målning.


konkret2

Staffan Jacobson: Konkret. 2016.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 21 augusti, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: