Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #905. ”Jag skulle vilja ÄTA färg”.

Världen: Daesh pressas tillbaka i Sirte. Jihadistgruppen intog Sirte i juni 2015 och gjorde staden till sitt främsta fäste i Libyen. Nu håller man bara mindre motståndsfickor i Sirte (VK).

Sverige: Om Nationalismen. ”Nationalismen bygger ju, till skillnad från socialismen, på att man utestänger alla som inte ses som en del av den nationella folkgemenskapen. Framförallt i dagar som dessa är det skrämmande att så få verkar inse vad nationalismen driver för utveckling framåt. Det är ingen slump att det var på den så nya och i det närmaste traditionslösa nationaldagen som det brann ytterligare en byggnad som var tänkt skulle hysa människor på flykt.

Den terrorvåg som idag sveper över landet och inleddes med attacker på tiggande romer, och i dagsläget krävt en rad dödsoffer med offren i Trollhättan som mest uppmärksammade, bygger helt och hållet på den nationalism som man i fallet med skolavslutningssjungande ser som så opolitiskt. Om ett byggande av en ideologisk bas, som bland annat ligger till grund för en terrorvåg, inte är politisk, så är det svårt att se vad som skulle vara politiskt” , skriver punschverandan.se.

Ja, nationalismen är en kräftsvulst och arbetarklassen har ingen nation.Jag instämmer i frågan: ”Varför har vi slutat sjunga Internationalen på skolavslutningen?”

Malmö/Lund: Natten till tisdagen brann 13 bilar på 7 olika platser i Malmö. Bränderna har även nått stadsdelar som tidigare inte varit drabbade. Juan Paez från området säger till Sydsvenskan att i grund och botten tror han att det handlar om ett missnöje från ungdomarna. ”Det finns inga jobb. Kommunen lyssnar inte på de här ungdomarna och vill inte satsa tillräckligt på dem. Det är ett rop på hjälp”, säger han (SDS). Jag tror han har rätt. Men enligt Malmöpolisens egen statistik har antalet bilbränder per år minskat sedan 2009 så någon orsak att sätta in fler poliser kan jag inte se. Inte heller de förslag om allt från fotbojor till drönare som nu står som spön i backen lär ha någon effekt. Däremot finns det goda skäl att göra något åt ungdomsarbetslösheten, med eller utan bilbränder.

Konsten: Dukarna glöder. Färgerna exploderar. Det är som om de starka kulörerna kom inifrån, skriver SvD:s Joanna Persman om sin intensiva upplevelse av Carl Kylberg-utställningen på Thielska galleriet.

Carl Oscar Kylberg, 18781952 var en svensk konstnär och representant för Göteborgskoloristerna. En av hans mest välkända målningar är Hemkomsten från 1938 som hänger på Göteborgs konstmuseum och som föreställer ett skepp i silhuett mot en nästan brinnande gul himmel och ett rödfärgat hav. Denna målning förevigades också 1978 på ett svenskt frimärke av valören 90 öre. Han finns även representerad på Aguélimuseet. Sedan 1980-talet har många av hans tavlor sålts till höga priser vid olika internationella konstauktioner. Gruppens konstsyn kan exemplifieras med ett berömt citat av en av dess medlemar, Ivan Ivarson (1900-1939) :Jag skulle vilja äta färg”.

 


kylberg

 

Courtesy Carl Kylberg.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 17 augusti, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: