Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #894. Ljugande politiker.

Världen: Erdogan planerar att återinföra dödsstraffet och omöjliggör därmed ett EU-medlemskap. Han har redan tidigare avvikit från Atatürks linje om ett sekulärt, demokratiskt och västvänligt Turkiet. Allt pekar nu i riktning mot en islamistisk diktatur och polisstat, eventuellt med återupprättade relationer till Putin.

Världen: Pulitzerbelönade Politifact kartlägger sanningshalten i politikernas utsagor. Just nu är 53 procent av det Hillary Clinton säger helt sant, medan samma siffra för Donald Trump är 8 procent. – Trump ljuger konstant och skamlöst. Jag tycker verkligen att han är i en klass för sig, inne på ett helt nytt område, säger Theda Skocpol, myndighets- och sociologiprofessor vid Harvard, till Huffington Post.

Att politiker ljuger har nästan blivit deras definition; alla har vi någon gång utsatts för ett brustet vallöfte. Det är också vanligt att politiker stjäl från skattebetalarna – som den senaste SD:aren som tog ut månadslön under hela 2015 och inte var närvarande i riksdagen en enda gång. ”Politikerföraktet” är alltså helt och hållet självförvållat och politikernas väljarförakt är ett lika stort problem.Rent teoretiskt borde det finnas en ärlig politiker men just nu kan jag inte komma på någon.

Konsten: Pontus Kyander om skulptören Bertel Thorvaldsen (1770–1844) : ”Thorvaldsen sägs vara nyklassicismens främste skulptör, efter italienaren Antonio Canova. Själv stryker jag reservationen. De som vänder emot honom att han var mer formalistisk än italienaren, de ser inte att Thorvaldsen just därför är en förbindelselänk till den sista och största av 1800-talets skulptörer – och den första moderna: Auguste Rodin”.

Kyander uppehåller sig vid Thorvaldsens museum i Köpenhamn och den sensuella skildringen av den manliga kroppen. Men kanske är det Den återuppståndne Kristus i Vor Frue Kirke som är mest bekant för den bildade allmänheten, en stilskapande skildring som blev nästan lika berömd som Paul Landowskis (1875-1961) Cristo Redentor som blickar ut över Rio de Janeiro.


320px-Thorvaldsen_Christus

Thorvaldsens Kristus. Bild Wikimedia Commons.


 

Bloggtips: * Autonom Organisering (blogg) * Red Deer Collective (webshop).

Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 9 augusti, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: