Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #890. Black Lives Matter till Sverige.

Världen: Tre gånger ska Trump ha frågat i en intervju: ”Om vi nu tillverkar kärnvapen, varför använder vi dom inte?” Blir han president är det inte omöjligt att han atombombar IS, vilket skulle kontaminera hela området med radioaktivitet på obestämd tid och orsaka en flyktingström från Mellanöstern som den nuvarande bara vore en västanfläkt av.

Bland annat därför är det nödvändigt att han inte blir president i november. Karlen är helt oberäknelig och knappast helt frisk. Förre  CIA-chefen Michael Morell säger att ”Donald Trump är inte bara okvalificerad för jobbet, han kan även utgöra ett hot mot vår nations säkerhet”.

Världen: Kroatien rehabiliterar nu fascistorganisationen Ustasja, som kapade plan i Stockholm efter att ha mördat den jugoslaviske ambassadören. Mördaren själv, Miro Baresic, har fått en ståtlig staty på allmän plats. Kroatien är medlem i EU, som bland annat grundades just för att förhindra fascism i Europa.

Sverige: Nu har Black Lives Matter kommit till Sverige. BLM har radikaliserat en helt ny generation unga svarta inte minst i USA men också i Europa. I Göteborg demonstrerade hundratals personer på Gustav Adolfs torg under lördagen. Motståndet mot polisvåld och dödsskjutningar av afroamerikaner i USA har mobiliserat 10 000-tals mot rasism och diskriminering. Den svenska polisens dödsskjutningar är också under debatt.

Malmö/Lund: Liberalerna tycker att Lund har blivit företagsfientligt. Nu lämnar de in en motion. – Droppen var när S och MP kommunaliserade två privata äldreboenden, säger Philip Sandberg (L). Liberalerna har fel igen. Ingenting gullas så mycket med som företagen. Men dom klarar inte sina uppdrag, därav återkommunaliseringen. Det är privatiseringshysterin som är ett hot mot Lunds innevånare.

Konsten: Två röster om livets röda tråd. Nina Bondeson & Carolina Falkholt, Trollhättans konsthall, 2/7 – 21/8 2016.


Falkholt5

Courtesy © Karolina Falkholt/Omkonst: Fittkaos och arkitektur.


En positiv nyhet till sist: New York Times berättar om en undersökning som visar ett samband mellan läsning och livslängd. Man kom fram till att de som läser upp till 3,5 timmar i veckan hade 17 procent lägre sannolikhet att ha avlidit när uppföljningen gjordes 12 år senare, medan de som läste mer än så hade hela 23 procent lägre sannolikhet att avlida. Detta gäller även med hänsyn taget till andra bakgrundsvariabler.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 5 augusti, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: