Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #884. Om terrorismen.

 Terrorismen har inte ökat, det förekom fler individuella terroristdåd förr än nu, påpekar Anders Svensson/zaramis.se. Statsterrorismen har däremot ökat med Turkiet som aktuellt exempel. Men nu ska vi ändå granska den senaste rapporten i ämnet.

Mattsson
/ Arfvidson/ Johansson: Mellan det angelägna och det svårfångade.En studie av pågående utvecklingsarbete för att förhindra att unga människor rekryteras till miljöer som utövar våld i islams namn. Segerstedtsinstitutet 2016.

Rapporten håller en högre intellektuell nivå än tidigare studier, vilket kanske inte säger så mycket. Den utelämnar vänstern, vilket är välfunnet. Men den är också kritisk till den hittillsvarande verksamheten och till terminologin, som främst härstammar från Säpo.

När man menar det svenska klassamhället utan ekonomisk demokrati så skriver man slentrianmässigt ”det demokratiska samhället”. Vilket inte är ägnat att förvåna i en sorts myndighetsrapport. Men litet slappt är det. Om området Vivalla i Örebro skriver man: ”Man ser fenomenet som i grunden skapat av sociala problem och strukturer. Kommer man till rätta med destruktiva samhällsstrukturer antas individers framtidstro och tilltro till samhället öka, vilket kommer att minska individers benägenhet att resa till konflikthärdar”. ”Destruktiva samhällsstrukturer” låter inte riktigt som ”ett demokratiskt samhälle”.

Om de metoder som för närvarande är i bruk av Nationella samordnaren med underlydande sägs att ”Det finns svagt eller obefintligt vetenskapligt stöd för merparten av metoderna” (s. 61).

Det man främst saknar i rapporten är resultat. Hur många krigsresor har Exit förhindrat? Hur många samtal har Röda Korsets hjälptelefon mottagit? Hur har antalet terrorbrott påverkats? Inga uppgifter om detta finns, vilket kan bero på att inga resultat uppnåtts.

Det är västs katastrofala invasioner av Mellanöstern som framfött den moderna terrorismen. Vad kan då göras för att vända utvecklingen? Några primära åtgärder för att motverka islamistisk terrorism vore  att

  • förbjuda rasistiska organisationer inom och utom parlamentet och skärpa diskrimineringslagen markant för att på så sätt minska trycket på den islamska diasporan i Sverige. Arbetslösheten och trångboddheten måste åtgärdas resolut och den invandrade befolkningens sociala status och levnadsomständigheter förbättras.

  • kraftigt utöka den ekonomiska och militära hjälpen till Rojava och Peshmerga. 30 instruktörer har Sverige skickat, men vad dom behöver i kampen mot Daesh är pengar, jordbruksmaskiner, vapen, Boforskanoner, stridsvagnar och Jasplan. Och ännu fler frivilligt stridande. Daesh är inte oövervinnerliga, och när dom besegrats är den nu aktuella terrorismens källa i Syrien och därmed dess aktivitet i Europa åtgärdad.

Då skulle vi kunna få se resultat.rojava2

 

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 30 juli, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: