Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #883. Rosa-svarta blocket är Prides hjärta.

Världen: I utkastet till fredsavtal mellan Colombias regering och FARC-gerillan, som väntar på att undertecknas, står inskrivet ökade sociala rättigheter till kvinnor och hbtq-personer. Det anses unikt i fredsavtalssammanhang (Arbetaren.se).

Världen: På grund av Spanska revolutionens jubileum försöker nu var och en föra fram sin version av händelserna. Internationalen och MIA klarar det någorlunda, men Offensivs sanslösa överbetoning av det lilla POUM-partiet och dess trotskister är ren historieförfalskning. Den helt dominerande kraften var de två miljoner anarkisterna i FAI-CNT.

Sverige: Myten om asylsökandes brottslighet punkterad. ”Med tanke på den enorma uppmärksamhet som brottsligheten bland nyanlända har fått under det senaste halvåret så låter en procent som ganska lite. Det betyder att 99 procent av det som polisen gör inte kan kopplas till nyanlända”, säger Felipe Estrada, professor i kriminologi vid Stockholms universitet till DN. Så nu är rasisterna ett argument fattigare även om de redan är ytterst få för att inte säga obefintliga.

Sverige: Expressen går till attack mot det rosa-svarta blocket i Prideparaden med ett kattmatsnyftreportage om de stackars liberalerna och snutarna – som inte har där att göra. Alltihop är lögn och förtjänar inte att citeras. Utan det rosa-svarta blocket vore Pride ingenting utom menlös kommers. Pride måste fortsätta att vara ett radikalt politiskt projekt. Årets Pride Malmö infaller 5-8 augusti och programmet finns här.

Malmö/Lund: Catharina Norén skriver ett vackert minnesord över Barbro Gülich, 73, barnbibliotekarie och eldsjäl på Stadsbiblioteket i Lund och skapare av ”Det blå sagoskåpet”. Stadsbiblioteket har verkligen varit en succé särskilt sen det startade i nya lokaler 1970 där det ännu finns kvar. Och stadsdelsbiblioteken ska försvaras med näbbar och klor!

Konsten: Expansiv färg med meditativa undertoner.
FÄRG, Örebro konsthall, 18/6 – 21/8 2016.

Nog är det färg alltid, när Torbjörn Johansson, Niklas Seglevi och Katarina Löfström ställer ut med rubriken FÄRG på Örebro konsthall i sommar. I det ljusomspolade rummet sprakar kontrasterna då ögat sveper runt: milda pasteller kring en hel vägg i rosa åt höger, dynamiska och kontrastfyllda färgexplosioner åt vänster. Detta tillsammans med stilla, rörliga bilder i angränsande små rum, skriver Omkonst.


Flow
Courtesy ”Flow” © Niklas Seglevi.

 

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: